Mária Terézia bronzszoborral gazdagodik Pozsony belvárosa

Mária Terézia bronzszoborral gazdagodik Pozsony belvárosa

POZSONY. Mária Terézia bronzból öntött lovas szobrát állítja fel Pozsony belvárosában szerdán 15 órakor a Carlton szálló előtti egykori Kossuth Lajos (ma Hviezdoslav) téren a Pozsonyi Városszépítő Egylet (BOS). Az alkotás Fadrusz János legendás márványszobrának kicsinyített mása. A szobor nyilvános kiállítása csütörtökön 18 óráig tart. A BOS azzal összefüggésben állítja ki a szobrot, hogy Pozsony város képviselőtestülete éppen csütörtökön határoz annak említett helyen történő majdani elhelyezéséről. A fővárosi műemlékvédelmi bizottság már jóváhagyta azt.

A BOS hosszú ideig kereste a szobor helyét. Eredetileg a Vajansky rakparton helyezte volna el, ám a műemlékvédelmi bizottság mindezt nem javasolta. Végül a Carlton szálló elé kerül. „Az is előnyt jelent, hogy a szálloda tulajdonosa ígéretet tett arra, hogy segédkezni fog a szobor tatarozásárban. Ugyanakkor a városi képviselőknek előbb meg kell szavazniuk, hogy a szobrot elhelyezhessük a városi tulajdonú területre, amelyet a szálloda csupán bérel" – magyarázta Mačuha.

Ha a városi képviselőtestület a szoborállítást jóváhagyja, a BOS néhány héten belül képes lenne felállítani azt. A képviselőknek februárban kellett volna tárgyalniuk a kezdeményezésről, ám nem jutottak a vonatkozó pontig, amelyről így máskor kell tárgyalniuk. Ha végül rábólintanak, s a szobrot sikerül elhelyezni a szálló előtt, az Pozsony központjában ismét a magyar nemesség által kimondott 1741-es  Vitam et sanguinem pro rege nostro!, azaz „Életünket és vérünket királyunkért!” közfelkiáltását, s a fiatal királynő melletti kiállását jelképezi majd.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »