Margit hercegnõ üzent a román királyság napja alkalmából

Margit hercegnõ üzent a román királyság napja alkalmából

Jókívánságait tolmácsolta a román állampolgároknak Margit hercegnő, a román korona őre a román királyság napja alkalmából.

„Margit hercegnő és a teljes királyi család jókívánságait küldi a román állampolgároknak május 10-e, Románia függetlenségének napja, a modern Románia napja alkalmából. Május 10-én egyaránt ünnepeljük a királyság napját, I. Károly herceg megkoronázását (1866), valamint a Román Királyság megalakulását” – áll a hercegnő üzenetében.

Margit hercegnő és Radu herceg, Ilona hercegnő és Alexander Philips Nixon, valamint Zsófia és Mária hercegnők pénteken koszorút helyeztek el I. Károly román király fővárosi szobránál, illetve egy katonai ceremóniára is sor került az alkalomból a királyi palota előtti téren.

Hírdetés

Délután 5 órától hagyományos módon fogadást adnak az Erzsébet-palota kertjében. Az eseményre több ezer meghívottat várnak az ország minden megyéjéből és a Moldovai Köztársaságból, a központi és a helyi hatóságok képviselői, az akadémiai, a kulturális, a tudományos, a politikai és az üzleti élet jeles személyiségei is jelen lesznek.

Május 10-ét a 2015/103-as törvénnyel nyilvánította nemzeti ünneppé a parlament.

1866-ban ezen a napon nyilvánították I. Károlyt Románia uralkodójává, majd 1881-ben szintén május 10-én alakult meg a Román Királyság, ugyanakkor ehhez a naphoz kötik Románia függetlenségének 1877-es kikiáltását is.

Május 10-e a komminuzmus korszaka előtt is (1866-tól 1947. december 30-áig, azaz I. Mihály király trónról való lemondásáig) Románia nemzeti ünnepe volt.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »