Márfi Gyula megszentelte a megújult sümegi plébániatemplomot

Márfi Gyula megszentelte a megújult sümegi plébániatemplomot

Felszentelésének 260. évfordulója, valamint a nemrég megvalósult külső felújítás befejezésének alkalmából szentelte újra Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek augusztus 4-én a sümegi plébániatemplomot.

Padányi Biró Márton püspök 1759. augusztus 6-án szentelte fel a sümegi Urunk Mennybemenetele-plébániatemplomot, melyet a híres osztrák festő, Franz Anton Maulbertsch freskói díszítenek.

Az épület külső felújítását az utóbbi hetekben fejezték be, ennek alkalmából szentelte újra a plébániatemplomot Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek, apostoli kormányzó.

A templom ünnepélyes megáldásán részt vett Nagy József főesperes, kanonok, sümegi plébános; a Sümegről származó Szijártó László, a pápai Szent Benedek-plébánia plébánosa, kerületi esperes, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, valamint az ugyancsak sümegi születésű, nyugalmazott Rédey János, és Paál Sándor Ede káptalanfai plébániai kormányzó.

A munkálatok 2016-ban, a torony felújításával kezdődtek meg, ezt követően az épület teljes külső felújítására sor került. A folyamatban a pályázati támogatás mellett fontos szerepet játszott a sümegi hívek adománya is.

Hírdetés

Márfi Gyula hangsúlyozta, a templom mindenütt a közösségi élet centruma, az emberek pedig érzik, hogy ez az ő házuk, mely közös hajlék. Nemcsak Isten háza, hanem az egyházközség háza, ahová a hívek tényleg összejárnak. Kiemelendő cél, hogy a hívek valamennyi plébánián egy nagy közösség tagjainak, egy templom élő köveinek érezzék magukat.

Az ünnepélyes szentmisén elhangzott szentbeszédében Márfi Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy bár hajlamosak vagyunk elhinni: a technika és a vagyon mindent megold, és így biztonságban vagyunk, ez hibás szemlélet. Bolond az az ember, aki nem veszi észre, hogy függ Istentől, és tartozik neki, hiszen mindenki tőle kapott mindent, így mindenért neki kell hálát adnunk, és mindennel neki kell elszámolnunk.

A főpásztor Assisi Szent Ferencet idézve hangsúlyozta: minden, amihez itt, a Földön ragaszkodunk, itt marad. Csak amit másoknak odaadtunk, az marad a miénk.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »