Marek Vagovič: Ezért kell Ficot teljesen kiszorítani a politikából

A nyilvánosság egy része megvan róla győződve, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkossága után az utca elérte a maximumot. Azonban Robert Fico utolsó sajtótájékoztatója után világos, hogy a korrupt politikusok és a fehér galléros maffia ellen indított harcnak még messziről sincs vége.

A kormányfő és a belügyminiszter lemondása fontos szimbólum. Egy hónappal ezelőtt Robert Fico és Robert Kaliňák távozására még senki sem fogadott volna.

(…)

Büntetlenség

Mindketten másképpen prezentálják a hozzáállásukat, egyvalami azonban közös bennük: mindketten hamar megrendültek, hiszen nemcsak a politikai túlélésükről volt szó, hanem a büntetlenségükről is.

Fico ezzel már akkor számolt, amikor azokról az ambícióiról beszélt, hogy az Alkotmánybíróságon folytatná a pályafutását. Ha mindez sikerült volna neki, akkor a sérthetetlensége legalább tizenkét évre be lett volna biztosítva. Ennyi év elteltével már senki sem nyitná meg az ügyeit. Az összes hozzá, vagy a Smerhez köthető súlyos ügyben pedig régen letelne az elévülési idő.

Védettség

A gyilkosság azonban keresztezte a terveit. Az alkotmánybírói karrier már a múlté, így Ficonak újra vissza kellett térnie a parlamentbe, holott nem így képzelte el a politikai karrierje végét.

Kaliňáknak is teljesen más tervei voltak: bizniszelni akart. De azután, hogy Vasiľ Špirko ügyész kitálalt róla, neki is fedezékbe kellett vonulnia. Ellenzéki képviselőként. A parlament senkinek semmit nem garantál. Viszont a képviselői pozícióból hatékonyabban védekezhetnek az esetleges büntetőeljárások ellen, mint a politikán kívül.

Számítások

Ezt mindketten jól tudják, ezért mindent megtesznek azért, hogy újra visszaszerezzék az elvesztett pozíciójukat. Ehhez még az elcsendesedő nyilvános tüntetések is hozzásegítik őket.

Mindemellett két év múlva teljesen más lehet a politikai klíma, mint most. Az idő már sok sebet begyógyított. Főleg akkor, amikor a társadalom többségét személyesen nem érintették. Fico számol ezzel, s mindez az utolsó sajtótájékoztatóján is meglátszott. A gyilkosságról már csak periferikusan tett említést: az államcsínyhez tervezett konspirációkon keresztül.

Szpartakiáda

(…)

Hírdetés

Bejelentette a nagy szociális csomagot, hogy ezzel takarja be az emberek szemét, és tömje be a fülüket, szájukat. Viccelhetünk ezzel, frusztráltak, mérgesek és felháborodottak is lehetünk.

 

Cinizmus

Ficonak ez teljesen mindegy, hiszen az elsődleges stratégiája már bevált. Őt nem érdekli a két fiatal meggyilkolása, csupán a politikai következményei.

Mindig csak magát látta, az embereit, a pénzt és az ismertségeket. Egy olyan rendszert alakított ki, ahol az ország a bűnözőket védte, mégpedig a rendőrség és az ügyészség közreműködésével. Az ádáz ellenségei az újságírók voltak, akik beleláttak a kétes kseftjeibe. Mára az egyik halott közülük, de a „mi embereinek“ még mindig úgy tesznek, mintha ez egyáltalán nem érintené őket.

Polarizáció

A kettős gyilkosság után az utca sok minden elért, de nem a maximumot. A korrupció és a fehér galléros maffia elleni harcnak még messziről nincs vége.

Amíg a legmagasabb politikában olyan emberek lesznek, mint Fico és Kaliňák, addig Szlovákiában nem lesz egyhamar nyugalom. Éppen ellenkezőleg. A társadalom továbbra is polarizált (kettészakadt) marad.

(…)

Gyengeség

A hidrának rögtön le kell vágni az összes fejét. Nem két év múlva, hiszen annyi idő alatt a rafináltságának köszönhetően nagyobb erőre kap, mint amilyen erővel a bérgyilkosság előtt rendelkezett. Az idő neki játszik, nem pedig azoknak, akik igazságos Szlovákiát szeretnének. (…)

A tisztesség erény, de ők úgy tekintenek rá, mint gyengeségre. Egyszer már ráfizettünk erre. 1989 novemberében, amikor buktak a kommunisták.

Részvénytársaság

(…)

Ne ismételjük meg ugyanezt a hibát a vérrokoni fivéreikkel, a szociáldemokratákkal. Valójában mindig is egy szervezett részvénytársaságként működtek.

Sok szlovák ennek nem hitt, vagy nem akart hinni. Ján Kuciak halála után – aki ezt minden nap eszükbe juttatja – azonban senki sem legyinthet a dolgok felett.

Aktuality.sk, Komentár Mareka Vagoviča: Prečo treba Fica úplne vytlačiť z politiky

Nyitókép: SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »