Marek Krajčí: a Nagymihályi járásban már kimutatták a koronavírus „angol törzs”-ét

Marek Krajčí: a Nagymihályi járásban már kimutatták a koronavírus „angol törzs”-ét

Szlovákiában is megerősítették a koronavírus új, elsőként Anglia déli területein terjedni kezdett változatának jelenlétét – jelentette be Marek Krajčí egészségügyi miniszter  január 4-én este közösségi oldalán. 

A tárcavezető arról számolt be, hogy az ország keleti részében lévő Nagymihályi járásból származó néhány mintában kimutatták az új változatot, amelyet „angol törzsnek” neveznek.

Marek Krajčí már a karácsonyi ünnepeket megelőzően valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban, de ezt csak most sikerült ténylegesen bizonyítani.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ kedden közzétett adatai szerint vasárnap több mint háromezer PCR típusú tesztet végeztek el Szlovákiában, s ezek alapján 636 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban az új fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és decemberben további emelkedésnek indult.

Hírdetés

Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 188 ezer személynél mutatták ki a koronavírust, és eddig már csaknem 1,5 millió ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma valamivel több mint 130 ezer. Jelenleg 2771 fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 2521 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.

Még a karácsonyi és új évi ünnepek között  az Egészségügyi Minisztérium a térségi egészségügyi szervekkel együttműködve eljuttatta a Nagymihályi járásból származó első mintákat a Szlovák Tudományos Akadémia Élettudományi Központjába elemzés céljából, hogy kimutathassák a COVID-19 új vírusváltozatának a B.1.1.7 törzsnek a jelenlétét.

Az Európai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ adatai szerint az új vírusvariáns 70 százalékkal gyorsabban képes terjedni, mint az eredeti vírus.

Különösen fontos figyelembe venni, hogy a 60 éven felüliek körében gyakoribb a vírus megjelenése és intenzíven terjed a gyerekek között is. A klinikai tünetek és a halálozási adatok megfelelnek a koronavírus eredeti változatánál tapasztaltakkal – írta Marek Krajčí.

(Forrás: mti, Marek Krajčí facebook oldala)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »