„Márciustól szeptemberig formában kell lenni”

„Márciustól szeptemberig formában kell lenni”

Sikeresen fejezte be az elmúlt esztendő versenysorozatát a Bodrogköz és az Ung-vidék legjobbjának tartott hegyi és országúti kerékpározója, a királyhelmeci Nagy Norbert, a Kisvárda és Környéke Bringások Sportegyesületének tagja.

Az idényt a négy versenyből álló, ötödik alkalommal megrendezett Tirpák Cross hegyikerékpár-verseny megnyerésével zárta. A késő ősszel zajlott nyíregyházi és kisvárdai futamokon az Elit MTB kategóriában összetettben az első helyet szerezte meg. Az új szezonra való felkészülés Ausztriában kezdődött volna… 

Mikor kezdődött, ill. mikor fejeződött volna be az ausztriai edzőtáborozás, hol és mennyi ideig tartott volna? 

Míg mások többnyire a melegebb helyeket választják tavaszi, szezon előtti edzőtábornak, mint Olaszország, Horvátország, Mallorca vagy Tenerife, mi már több éve az ausztriai Burgenlandot látogatjuk 5-6 fővel. A bázis Sopronban van, amit egy csapattárs lakása biztosít nekünk. Innen indulnak az edzésnapok többnyire lábon, tehát rögtön bringára ülve, de van olyan is, hogy korai indulással, autóval átvonulunk közelebb a hegyekhez. Az edzőtábort március második hetére terveztük. Már az indulást is bizonytalanná tette a koronavírus miatt kialakuló helyzet, de végül úgy döntöttünk, hogy megyünk. Az első 2 nap nagyon jól sikerült: 120, ill. 150 km-t tekertünk 2000 m-es szinttel, amit egy pihenőnap követett, kb. 50 km laza tekerés. Csütörtökön autóba ülve a hegyek lábánál kezdtük az edzésnapot, aminek végére 140 km és 3000 m szint volt a lábunkban. Ezt a napot számomra sajnos beárnyékolta egy rossz hír, ugyanis értesültem arról, hogy a vírus terjedésére való tekintettel Szlovákia lezárja határait. Mivel nem állt szándékomban 14 napot házi karanténban tölteni, így aznap hazajöttem. Én egyedül voltam szlovák állampolgár, a többiek tudták a tervek szerint folytatni, és be is fejezték az edzőtábort. 

Versenyekre viszont egy ideig nem kerül sor, így tolódik az idénykezdet…

Hírdetés

Bevallom, nagy álmaim és terveim voltak erre az évre. Valami ugyanis megváltozott, idősebb lettem egy évvel, és betöltöttem a negyedik x-et, ez azt jelenti, hogy más korcsoportba kerültem, mint amiben eddig versenyeztem. Nehéz volt a felnőtt férfi kategóriában jó eredményt elérni, mert ez a legnépesebb csoport, és nagyon sok az erős versenyző. Úgy reméltem, hogy a Master kategóriában nagyobb esélyem lesz top 10-es vagy dobogós helyezésekre. A szezon számomra a Race of Szabolcs MTB versenysorozattal kezdődött volna, majd a Tarcalban megrendezett Kőfejtő Cross hegyikerékpár-versennyel. Sorolhatnám a további versenyeket, de sajnos mindet törölték vagy elhalasztották. Az összes versenyrendezőség a legnagyobb bizonytalanságban van, és nem tudják, mikortól lehet újra versenyszerűen sportolni. 

Nyáron vagy ősszel, amennyiben lehetőség lesz rá, mennyi versenyt iktat be naptárába? 

Egy kerékpárosnak jó formában kell lennie márciustól szeptemberig, ami állandó edzést jelent. A motivációt számomra többnyire a kitűzött cél jelenti, tehát konkrét versenyre hangolni a topformát, legyen az másfél órás MTB-verseny, háromórás országúti verseny vagy ötórás hegyikerékpár-maraton. Mindegyikre másképp kell felkészülni, edzeni. Jelenleg próbálok rendszeresen edzeni, és szinten tartani a kondíciómat, teljesítményemet. Ez is nagyon nehéz számomra a mostani helyzetben, mert van egy nyolcéves lányom, akit egyedül nevelek, és az iskolák bezárásával a munkahely mellett jóformán az összes szabadidőmet vele kell töltenem. A szerencsém az, hogy egy többgenerációs családi házban lakunk szüleimmel és nővéremmel, akik besegítenek, és az edzést is nekik köszönhetően tudom hébe-hóba beiktatni. Nem tudok egyértelműen válaszolni a kérdésre, ha lesznek is versenyek, szerintem csak edzés szinten fogok részt venni rajtuk, nem lesznek semmilyen elvárásaim magammal szemben. 

Melyik szakág áll önhöz közelebb?

Mikor öt éve komolyabban kezdtem kerékpározni, csak országúti versenyeken vettem részt itt a közelben: a Nagygéresi Kerékpármaratonon és a Mágocsy-kupán Pácinban. Ahogy beléptem a Kisvárdai KKB SE-be, egyre több, jelentősebb és nagyobb versenyre is eljutottam, és nagyon megtetszett a hegyikerékpározás is. Kijelenthetem, hogy már jobban szeretem, mint az országútit. Szeretek a szezonban több más jellegű versenyen részt venni. Kipróbálom magam rövidebb és hosszabb távokon, országúton és hegyikerékpárral egyaránt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »