Márciusban kissé csökkent a konjunktúraindex

Márciusban kissé csökkent a konjunktúraindex

Februári, történelmi csúcsa után márciusban kissé mérséklődött a GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúraindexe. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint

az üzleti várakozások némileg romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább emelkedtek.

Márciusban az üzleti szférán belül minden ágazat várakozása rosszabb lett. Az ipari bizalmi index a februári, minden korábbinál magasabb szintje után csökkent. Az elmúlt időszak termelésének és készletszintjének a megítélése ugyan javult, de a kilátások romlottak. A teljes rendelésállomány is kedvezőtlenebb minősítést kapott, bár ezen belül az exportrendelések jobbat.

Hírdetés

Az építőipari bizalmi index harmadik hónapja mérséklődik, igaz, történelmi csúcspontjához képest. A magasépítő cégek pedig még sohasem voltak ilyen optimisták. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség márciusban kissé javult, de a rendelésállományok értékelése valamelyest romlott. Márciusban a legjelentősebben a kereskedelmi bizalmi index csökkent, bár ez is a februári maximumához képest. Az eladási pozíció, a készletszint és a rendelésállomány megítélése egyaránt kedvezőtlenebb lett. A szolgáltatói bizalmi index márciusban a decemberi szintre esett. Különösen sokat romlott az elmúlt időszak forgalmának és az általános üzletmenetnek a megítélése. A forgalmi várakozások viszont javultak.

A foglalkoztatási szándék – a kereskedelem kivételével, ahol erősödött – minden ágazatban visszafogottabb lett. Ugyanakkor mérséklődött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban gyengült, az építőiparban és a szolgáltató cégek körében erősödött, s érezhetően markánsabb lett a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság helyzetének megítélése az iparban nem változott, az építőiparban romlott, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban, valamint a lakosság körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index február után márciusban is emelkedett, ennél magasabban legutóbb 2002 novemberében állt. Az emberek saját pénzügyi helyzetüket, mostani és jövőbeli megtakarítási képességüket is valamivel jobbnak ítélték, mint februárban.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »