Márciusban jelentősen nőtt a nettó átlagbér Romániában

Márciusban jelentősen nőtt a nettó átlagbér Romániában

Márciusban 13,7 százalékkal volt magasabb Romániában a nettó átlagbér a tavalyi év harmadik hónapjához képest – közölte hétfőn Az Országos Statisztikai Intézet.
A nettó átlagbér értéke elérte a 3075 lejt, ami 4,8 százalékkal volt magasabb az előző havi, februári nettó átlagbérhez képest. Havi összevetésben hasonló növekedési rátát jegyeztek a bruttó átlagbérnél is, amely elérte 5050 lejt márciusban.

Hírdetés

A legmagasabb jövedelmek az információs technológia ágazatban voltak, ott a nettó átlagbér 7491 lej volt, a legkisebb kereseteket a vendéglátóiparban jegyezték, ahol a nettó átlagbér 1752 lej volt márciusban.

Az infláció figyelembe vételével számolt reálbér növekedés 9,3 százalék volt márciusban a tavalyi év azonos időszakához képest.

Romániában a bérek növekedése jelentős nyomást helyez a vállalkozókra. A növekedési kényszert részben a jelentős munkaerőhiány serkenti, egyes becslések szerint ugyanis a jelenlegi termelői kapacitások ellátásához több mint egymillió dolgozóra lenne a szükség. A vállalatok béremelésekkel és egyéb juttatásokkal igyekeznek hűségessé tenné a dolgozóikat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »