Márciusban dől el, építenek-e atomerőművet a lengyelek

Márciusban dől el, építenek-e atomerőművet a lengyelek

A miniszter azt mondta, hogy nagy valószínűséggel márciusban a kormány végleges döntést hoz az atomerőmű megépítéséről.

“Minden kutatás azt mutatja, hogy ezt az utat kell választania Lengyelországnak”

– tette hozzá.

A lengyel energetikai minisztérium számításai szerint a három blokkból álló, mintegy 4,5 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű 2040-ig készülne el és a bekerülési költség 75 milliárd zloty (mintegy 20 milliárd dollár, 1 zloty=74,31 forint).  

Az energetikai miniszter már tavaly augusztusban is beszélt a tervezett atomerőműről és akkor azt mondta, hogy a létesítményt saját erőből akarják megépíteni.

“A pénzünk is megvan hozzá és képesek is vagyunk rá”

– mondta akkor.

A lengyel kormány 2014 elején fogadta el a nemzeti atomenergia-programot, amelyben jogi keretet teremtett két, egyenként 3 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű megépítéséhez. Az építés 2019-ben kezdődött volna és 2024-re készült volna el a létesítmény.     

A lengyel kormány által a beruházás előkészítésével megbízott PGE EJ1 társaság – amely a döntően állami részesedésű Lengyel Energetikai Csoport (PGE) tulajdona – , 2015-ben azonban szerződést bontott a beruházással kapcsolatos terepmunkákat végző WorleyParsons (WP) ausztrál tervező céggel, amit azzal indokolt, hogy “rendre nem vette figyelembe a kidolgozott tanulmányokhoz fűzött lengyel észrevételeket”.

A WP viszont azt állította, hogy ő maga mondta fel a szerződést a lengyel fél részéről tapasztalt “professzionalizmus hiánya, továbbá a hiányzó szervezeti struktúrák és eljárások” miatt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »