Márciusban búcsúznak a britek

Márciusban búcsúznak a britek

Nagy-Britannia legkésőbb március végéig elindítja az uniós kilépési folyamatot, jelentette be Theresa May brit kormányfő.

A kabinet ezt az úgynevezett királynői beszédben terjeszti majd elő hivatalosan, amelyben a jövő évi törvényhozási évad programját vázolja fel. Az ország legkésőbb 2019 nyaráig távozik az EU-ból.

Felállva, hosszan tartó tapssal fogadták a brit konzervatív párttagok új vezérüket. Theresa May júliusban vette át a párt és az ország vezetését David Camerontól, miután a britek megszavazták a kilépést EU-ból. Most pedig bejelentette, hogy a jövő év első negyedében elindítják a kiválási folyamatot.

„Nem szabad túlságosan elhúzni a dolgokat. Az emberek a kilépésre szavaztak, és hamarosan szeretnék tudni, hogy Nagy-Britannia mikor hagyja el az EU-t. Tehát hadd legyek teljesen világos: nem fogjuk ok nélkül halogatni az ötvenes cikkely aktiválását. Amint készek vagyunk, aktiválni fogjuk, és hamarosan készen leszünk. Az aktiválásra legkésőbb március végéig sor kerül” – mondta Theresa May.

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy a kilépési tárgyalásokat elő kellett készíteni, és egyeztetni kellett a gazdasági és társadalmi szereplőkkel a célokat. Szerinte a kilépés után Nagy-Britannia szabadon dönt majd minden kérdésben – például abban, hogy miként korlátozza a migrációt. Úgy véli, a népszavazás üzenete egyértelmű: kontrollálni kell a Nagy-Britanniába irányuló migrációt.

„Néhányan azt kérdezik, hogy lesz-e kompromisszum a migráció kontrollja és az Európával történő kereskedés között. De ez nem jó megközelítés. Arra szavaztunk, hogy kilépjünk az Európai Unióból, és teljesen független, szuverén ország legyünk, és ennek megfelelően fogunk cselekedni. Mi fogjuk eldönteni, hogyan kontrolláljuk a migrációt, és szabadon döntünk majd saját törvényeinkről is” – tette hozzá a kormányfő.

A korábban is a kilépés mellett kampányoló brit külügyminiszter ezúttal is kiemelte: nem Európából lépnek ki, hanem az EU-ból.

„Aktívabbak, láthatóbbak, energetikusabbak leszünk a világ színpadán, mint bármikor korábban. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem hagyjuk el Európát. Elhagyjuk az EU-t, de nem hagyjuk el Európát” – nyilatkozta Boris Johnson brit külügyminiszter.

A kilépési tárgyalások előreláthatóan két évig tartanak majd. A BBC szerint mindez azt jelenti, hogy az ország legkésőbb 2019 nyaráig hivatalosan is távozik az EU-ból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »