Március idusa 2022-ben a Felvidéken – képekben

Március idusa 2022-ben a Felvidéken – képekben

A napokban Felvidék-szerte megemlékezéseket tartanak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából. Településeinken a márciusi ifjak és a szabadságharc hősei előtt tisztelgünk koszorúinkkal és virágcsokrainkkal.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az egyes felvidéki események lencsevégre kapott mozzanatait.  A megemlékezésekről szóló cikkünk ITT olvasható.

pozsonyi Medikus-kertben emlékeznek évek óta a pozsonyi és környékbeli magyarok az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra. A megemlékezést a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya, a Liszt Intézet, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Csemadok Ifjúsági Tagozata szervezte. A megemlékezésre a Csemadok Szenci Alapszervezete buszt indított, így a Szenci járás magyarjai is itt ünnepeltek.

***

Hírdetés

Komáromban hagyományosan együtt ünnepeltek a helyi óvodások és iskolások a délelőtt folyamán. Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharcra emlékezve, előbb a Klapka téren, majd a Széna téri Petőfi-szobornál énekeltek, szavaltak együtt a gyerekek. Szalai Erika képösszeállítása:

***

Ipolyságon március 13-án a helyi köztemetőben emlékeztek meg a 174. évvel ezelőtti eseményekre. Pásztor Péter felvételei a megemlékezésről.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »