„Március 15-e van, te állat”: idén óvatosabb a TEK

„Március 15-e van, te állat”: idén óvatosabb a TEK

Több tüntetés is lesz március 15-én, a civilek a Kálvin téren, a miniszterelnök beszédével egy időben tartanak demonstrációt, a pedagógusok pedig a Parlament elé mennek. A TEK azt ígéri, hogy nem lesz felesleges motozás, és az autókat sem vizsgálják át, csak akkor, ha ez indokolt. Orbán Viktor miniszterelnök a fővárosi Múzeumkertben mondja el ünnepi beszédét.

Már készül a dekoráció a nemzeti ünnepre. Orbán Viktor miniszterelnök – szokásának megfelelően – a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén mondja el beszédét március 15-én. Az állami rendezvénysorozat csaknem 100 millió forintba kerül, ebből 30 milliót visz el a programok népszerűsítése.

„Ha visszatekintünk a történelemre, a történelem mindig a bátrakat igazolja. Az emberek tiszteletét mindig a bátrak vívják ki, ezért az ünnepünk jelmondata: Tisztelet a bátraknak!” – jelentette be Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára.

A Terrorelhárítási Központ viszont óvatos, miután kormányellenes tüntetők tavaly is megzavarták a kormányfő beszédét:

„– A Viktort ünneplitek?
– Igen, a Viktort ünnepeljük.
– Akkor k*játok be.
– Hülye barom. Március 15-e van, te állat. Iskolába nem jártál, mi?”

Március 15-én a TEK éjféltől délután egy óráig lezárja az Astoria, a Nemzeti Múzeum környékét.

„Tegnap a TEK kiadott ebben a témában egy közleményt, és ez gyakorlatilag teljesen egybeesik azzal, ami szándékunk is: mindenki abban érdekelt, hogy ez az ünnep sikeres, biztonságos és méltóságteljes legyen, a tegnapi közlemény ezt tartalmazza” – közölte Kun Szabó István miniszteri biztos, az HM Operatív Törzs vezetője.

A Terrorelhárítási Központ hétfői közleményében azt írta, hogy nem fog motozni vagy járműveket átvizsgálni. Néhány nappal korábban viszont ruházatátvizsgálásról, közbiztonságra veszélyt jelentő tárgyak lefoglalásáról és a Múzeumkertbe érkezők szűréséről intézkedett a TEK főigazgatója. Hajdu János azt írta: a rendőrség lezárhatja a nemzeti ünnepen a környéket, és megakadályozhatja a belépést.

„Hangos bekiabálásokkal nem fogjuk megzavarni, ettől függetlenül egy akcióra készülünk, ami elég kemény üzenet lesz a miniszterelnök úr részére” – közölte Büki Zoltán. A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság elnöke a Múzeum körútra jelentett be demonstrációt, amelyet a rendőrség nem vett tudomásul, a bíróság viszont engedélyezte a tüntetést.

„Pontosan azt szeretnénk elkerülni, hogy itten atrocitás legyen, hogy kicsit durvába menjen át ez az egész történet. Tehát, hogyha most a Dózsa- meg a Fradi-tábort egy terembe bezárom, akkor valószínűsíthető, hogy botrány lesz, ezért mi is arra törekedtünk, hogy elkülönítsük a rendezvényt, a két szektort, és inkább eltoltuk a rendezvény helyszínét 20 méterrel hátrébb. A Kecskeméti utca és a Múzeum körút sarkán lesz a színpadunk” – tette hozzá.

A pedagógusok is tiltakoznak majd március 15-én, de ők nem a Múzeumkertben, hanem ezúttal is a Parlament előtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »