Március 14-én avatják fel a megújult Arany-emlékmúzeumot Nagyszalontán

Március 14-én avatják fel a megújult Arany-emlékmúzeumot Nagyszalontán

Az Arany-emlékév legfontosabb hozadéka Nagyszalonta számára, hogy kívül-belül teljesen megújult az Arany János Emlékmúzeum, amely március 14-én nyílik meg a nagyközönség előtt – mondta el a Krónikának Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke.
Március 14-én nyitják meg a nagyközönség előtt a kívül-belül felújított nagyszalontai Csonkatoronyban működő Arany János Emlékmúzeumot, miután a költőóriás születésének 200. évfordulójára szervezett Arany-emlékév keretében felújították az intézményben található tárgyi hagyatékot is – mondta el a Krónika megkeresésére Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület Elnöke. Mint kifejtette,

az intézmény kiállítási tárgyait Budapesten restaurálták és a költő személyes hagyatékánek egy részét őrző Csonkatoronyba kerülnek vissza, már meg is érkeztek Nagyszalontára.

“A megújult kiállítást ezután rendezik be, még hagyni kellett száradni az épületet a felújítás után, ezért nem tudták elkezdeni a visszapakolást. A múzeum kívül-belül nagyon szépen megújult a magyar kormány támogatásával, amelynek képviselőit várjuk a megnyitóra” – mondta el Patócs Júlia. Kitért arra is, hogy az épületet teljes egészében felújították, a Csonkatorony környezete, az udvar is újjá született, akárcsak a tárgyi hagyaték, amelyet új koncepció szerint rendeznek el.

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szakemberei koordinálták a restaurálási munkálatokat, a négy évtizede létrehozott állandó tárlat anyagának darabjai nagyobb részt felújításra szorultak.

A 25 tárgy között bútorok és személyes használati tárgyak találhatók, valamint Barabás Miklós 1856-ban festett Arany János portréja.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »