Maradnak vagy mennek? Kik döntenek a Most-Híd Országos Tanácsában?

Maradnak vagy mennek? Kik döntenek a Most-Híd Országos Tanácsában?

A Most-Híd koalícióban való maradásáról, vagy az abból való kilépésről a ma délután 14 órakor kezdődő Országos Tanács dönt. De kiket is foglal magába az OT?

Az Országos Tanács a vegyespárt legfelsőbb szerve, melyben helyet kap az elnökség, a parlamenti képviselők, miniszterek, kerületi elnökök és még néhányan rajtuk kívül.

Az Országos Tanács tagjai az alapszabály szerint a párt Országos Elnökségének tagjai, a párt Kerületi Elnökei, a párt Parlamenti Frakcióvezetője, a párt Miniszteri Klubjának Elnöke, az egyes platformok országos vezetői és a párt Országos Elnöksége által javasolt további párttagok

A Most-Híd elnöksége 16 tagú, ide tartozik többek között Bugár Béla, mint a párt elnöke, Lucia Žitňanská, Ravasz Ábel, Ivan Švejna, Solymos László, Érsek Árpád, Bastrnák Tibor, Jakab Elemér, Nagy József ôs Rudolf Chmel is. A teljes elnökség itt tekinthető meg.

Ugyancsak az OT tagja az a 10 személy, akik nem tagjai az elnökségnek, de tagjai a Most-Híd képviselői klubjának. Például Peter Kresák, Pfundtner Edit, František Šebej, beleértve a Sieťből a Most-Hídhoz pártoló képviselőket is – Andrej Hnrčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová és Eduard Adamčík. A Most-Híd képviselői klubjának tagjai itt tekinthetők meg.

A koalícióból való kilépésről az OT minősített többséggel dönt.

Mire lehet számítani?

Az előzetes sajtóértesülések szerint két nagyon erős vélemény van a párton belül. Az egyik szerint Kaliňák leváltása után maradhatnának a koalícióban, a másik oldal viszont mindenképpen a kilépés mellett foglal állást.

Habár minden vegyespárti politikus igyekezett elhatárolódni a véleménynyilvánítástól, František Šebej például az OT kezdete előtt azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy ő mindenképpen a kiválásra szavaz, nem elégedne meg csak ha Fico is távozna.

Körkép.sk

Nyitókép: dennikn.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »