„Maradjatok itt, és virrasszatok velem!” – Nagyböjti készület Nagy Bálint jezsuitával (3. rész)

„Maradjatok itt, és virrasszatok velem!” – Nagyböjti készület Nagy Bálint jezsuitával (3. rész)

Nagy Bálint jezsuita szerzetest, a budapest-pasaréti Sodrás utcai Xavéri Szent Ferenc-rendház elöljáróját, a magyar provincia hivatásgondozóját arra kértük, segítsen bennünket a nagyböjt hátralévő idejében készülni, hogy el tudjunk mélyülni a megváltás titkában.

A jezsuita elöljáró a Magyar Kurír YouTube-csatornáján elérhető harmadik videójában Jézus magányára irányítja figyelmünket. Arra az egyedüllétre, amivel az Olajfák hegyén, az alvó tanítványok mellett virrasztva néz szembe a rá váró szenvedés előtt. Mottóul a Getszemáni-kertben játszódó evangéliumi rész talán legfontosabb mondatát választotta: „Maradjatok itt, és virrasszatok velem!” (Mt 26,38)

A szenvedés hete nagyon hamar magára a szenvedésre irányítja figyelmünket, pedig ezen a héten a Vele maradás a kulcs. A közelmaradásunk hete ez. Ő az, aki tesz most. Ő az, aki megváltásunkra készül. Ő az, aki odaadja önmagát értünk, mert annyira szeret minket. Nem tudjuk megváltoztatni. A nagyhét arra hív meg bennünket, hogy ennek feszültségét elviseljük.

Hírdetés

Nagy Bálint szól arról is, hogy két erős kísértés is les ránk. Az egyik, hogy csalódunk Jézusban, amikor szenvedőnek, gyengének látjuk, s ez felerősíti önsajnálatunkat. Jézus nagyon emberi, nagyon törékeny most. Magánya ismerős lehet saját kétségbeesett imáinkból, ha úgy érezzük, az Atya hallgat, amikor hozzá kiáltunk. A másik csalódás saját magunkra vonatkozik. Csalódunk önmagunkban, amikor észrevesszük, hogy bizony mi is elalszunk a szenvedésére készülő Istenfia mellett. E két kísértés, csalódás elrántja figyelmünket attól a szeretettől, amelyet a szenvedés hetében fokozottan megtapasztalhatunk. Ezért az elöljáró gyakorlatot is ad, amely révén teljesíteni tudjuk Jézus kérését: „Maradjatok itt, és virrasszatok velem!”

A fotót és a videót készítette: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »