Maradj velünk, Urunk! – Házszentelést tartottak a Pécsi Egyházmegyei Hivatalban

Maradj velünk, Urunk! – Házszentelést tartottak a Pécsi Egyházmegyei Hivatalban

Egyházunk hagyománya szerint a vízkeresztkor megszentelt vízzel minden évben házszentelést tartanak az otthonokban, munkahelyeken. Felföldi László megyéspüspök január 12-én a Pécsi Egyházmegyei Hivatal épületeire és az ott dolgozókra kérte Isten áldását, hogy munkájukat Isten szeretetének jegyében végezzék.

A püspöki palotában közös énekes imádsággal kezdődött a szertartás. A házszentelést végző főpásztor rövid beszédében emlékeztetett: szokás Isten áldását kérni az új esztendőre, valamint arra a helyre, ahol mindennapi életünk zajlik. Felföldi László utalt arra a szép hagyományra is, hogy a földeken az első kapavágáskor is áldást kértek őseink, ezt mondva: „Isten nevében!”

A házszentelés szertartásában a püspök Isten áldását kérte a Pécsi Egyházmegyei Hivatal épületeire, a munkatársaktól pedig azt kérte, hogy törekedjenek rá, hogy munkahelyük mindig a szeretet otthona legyen, ahonnan „Krisztus jó illata árad szét”.

A sziklára épített házról szóló szentírási szakasz felolvasása után a főpásztor megáldotta a sót és a vizet, „hogy megtisztítsa és megszentelje, és Isten szeretetének öröme legyen azon, amit a cseppje megérint”.

Hírdetés

Ezt követően a munkatársak az Egyházmegyei Hivatal irodáiban fogadták az áldást osztó atyákat, akik szenteltvízzel hintették meg a helyiségeket.

Vízkeresztet követően a lelkipásztorok a Pécsi Egyházmegyében is elkezdték a házszenteléseket, előjegyzést a plébániákon lehet kérni.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »