Maradj itthon! Gyere haza!

Maradj itthon! Gyere haza!

Így szólt annak a Zeteváralján megrendezett honismereti és szülőföldkutató tábornak a szlogenje, amelyen közel hatvan lelkes fiatal vett részt a Kárpát-medence minden magyarlakta szegletéből. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Kós Károly nevével fémjelzett egyhetes rendezvényét a PolgárPortál is meglátogatta.

A tábor befejező képe.

A festői környezetben, a Hargita lábánál, a Küküllő ölelésében elhelyezkedő Zetevár Panzió kis faházai dugig teltek táborlakókkal szeptember első hetében, méghozzá olyan fiatalokkal, akik elkötelezettséget éreznek szülőföldjük társadalmi ügyei – különös tekintettel a megmaradás és gyarapodás kérdése – iránt. Ez már a jelentkezés során bebizonyosodott, hiszen a táborban való részvétel feltétele egy nyertes pályázat megírása volt, amely az önéletrajz mellett magában foglalt egy motivációs, illetve egy – a jelentkezőt jól ismerő, saját közösségében tiszteletnek örvendő személy által írt – ajánlólevelet.

A szervezőktől megtudtuk, hogy a pályázati anyagok elbírálásakor a nemzeti elkötelezettség mellett az egyediséget is figyelembe vették, így egy nagyon sokszínű, tehetséges társaságot sikerült összeválogatni, akik nemcsak az előadásokból, kerekasztal-beszélgetésekből, de egymástól is sokat tanultak. Az elméleti és gyakorlati tudáson túl pedig szoros kapcsolatok is kialakultak olyan magyar fiatalok között, akik másként talán soha nem is találkoztak volna.

A fiatalok a helyszínen kiváló szakemberektől tanulhatták meg hogyan lehet szűkebb hazájukat néprajzi és szociológiai módszerekkel közelebbről megismerni és leírni, valamint helyi politikusok, ifjúpolitikusok, gazdák, vállalkozók különböző nézőpontjait is hallhatták. Több keresztény felekezet képviselője, pedagógusok és neves művészek is megszólaltak. Többek között jelen volt Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Ferenczi György szájharmonika-művész vagy legifjabb Csoóri Sándor is.

A kerekasztal-beszélgetések mindig interaktívan folytak, így bárki feltehette kérdését a témával kapcsolatban a számára legmegfelelőbb embernek. Az építő jellegű diskurzusokat minden este lazítás követte. A tábor második napján a domboldalon felállított szabadtéri színpadon fellépett az Anima Sound System (a tábor gyülekező indulója az együttes „Csinálj gyermeket” című dala volt), a többi estén pedig a Fölszállott a páva közönségdíjasa, Vaszi Levente tartott táncházat, tanított népdalokat és mondott népmeséket.

Az általunk megkérdezett táborozók egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy a szülőföldjükön szeretnének boldogulni, abban volt némi eltérés, hogy tanuljanak-e külföldön pár évig, hogy aztán az ott szerzett tudást hazahozva azt itthon kamatoztassák, vagy sem. Legtöbbjüknek a legmaradandóbb emléket a Székelyvarságon tett lovaskocsis túra okozta, amely során olyan ősi mesterségekkel találkozhattak, mint a zsindelykészítés, kovácsmesterség vagy a szövés.

A tábor a szervezők által remélt hosszú távú célja, hogy az elméleti és a gyakorlat tudást megkapott résztvevők – ahogy Szász Jenő elnök fogalmazott: „a kollégáinkká váljanak” – a segítségükre legyenek feltérképezni a fiatalok kivándorlásának jelenségét, és hazatérésük feltételeit. Két-három tartósan külföldön élőt, annak családját vagy már hazatért fiatalt kell a tanult módszerekkel meginterjúvolniuk, kérdőívet kitöltetniük. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai abbéli reményüknek adtak hangot, hogy saját kutatásaik mellett az így összegyűlt anyagot is felhasználva, átfogó képet alkothatnak a magyarság megmaradási és elvándorlási gyakorlatáról.

The post Maradj itthon! Gyere haza! appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »