Már több mint százezer magyar dolgozik Ausztriában

Már több mint százezer magyar dolgozik Ausztriában

Az ausztriai munkavállalók csaknem negyede külföldi. A németek után a magyarok vannak a legtöbben, minden nyolcadik külföldi magyar.

A második legtöbb külhoni munkaerőt adjuk Ausztriának, idén komolyan megugrott az ott dolgozó magyarok száma – írja a GD Consulting helyzetképe alapján a turizmusonline.hu.

A koronavírus okozta járványhelyzet jelentős hatással van a gazdaságra, így az osztrák munkaerőpiacra is, amely nagymértékben függ a külhoni munkavállalóktól. Az osztrák társadalombiztosítók szövetségének friss jelentése szerint

Hírdetés

a 3,8 millió ausztriai munkavállalóból már több mint 880 ezer külföldi útlevéllel rendelkezik.

Egy év alatt dinamikusan, több mint 9 százalékkal megugrott a magyar származású munkavállalók száma Ausztriában, akik közel 108 ezren voltak idén augusztusban jelen a szomszédos Ausztria munkaerőpiacán. Ezzel a németek után a magyarok adják már a legtöbb külhoni munkaerőt az osztrák gazdaságnak.

A magyar mellett dinamikus volt a növekedés még a román, szlovák és horvát munkaerő számában is. A legnagyobb munkaerőigénye a mezőgazdaságnak és a turizmusnak van, míg az első szektorban az összes munkavállaló 54 százalékát, addig a turizmusban 52 százalékát adják a külföldről érkezők. Bécsben már a 60 százalékot is eléri a turizmus-vendéglátás területén dolgozó külföldiek aránya.

A komplett összegzés táblázatokkal – német nyelven – a kurier.at-n itt érhető el.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »