Már több mint száz halottja van a Tripoliért vívott harcoknak

Legalább 121 halottja és 561 sebesültje van eddig a Tripoliért vívott harcoknak – közölte vasárnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Twitteren.

A WHO líbiai irodája egyúttal elítélte, hogy ismételt támadások érik az egészségügyi alkalmazottakat és a mentőket Tripoliban.

A tobruki ellenkormányt támogató Halífa Haftar tábornok április elején indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány székhelye, a líbiai főváros ellen. Haftar a magát Líbiai Nemzeti Hadseregnek nevező katonai alakulat vezetője.

Az ENSZ humanitárius ügyeinek koordinációs hivatala (OCHA) arról számolt be, hogy 13500-an menekültek el a harcok elől, közülük 900-an befogadó központokban leltek szállásra.

Hírdetés

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása óta zűrzavar uralkodik. Az ország két részre szakadt a nemzetközileg elismert egységkormány és a tobruki ellenkormány támogatói között.

Az Európai Unió pénteken aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy terroristák és bűnözők vehetnek részt a harcokban, köztük olyanok, akik szerepelnek a Biztonsági Tanács feketelistáján. Az EU felszólította a szemben álló feleket, hogy "hivatalosan és a terepen is határolódjanak el ezektől az elemektől".

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök tagadja, hogy terroristák harcolnak az oldalukon a Tripoliért vívott csatában a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben.

A tripoli belügyminisztérium szombaton beszámolt róla, hogy letartóztatta az Iszlám Állam egyik dzsihadistáját, aki merényletre készült a líbiai fővárosban. Szarrádzs rámutatott, hogy Haftar főváros ellen indított támadása aktiválódásra buzdítja az alvó sejteket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »