Már tényleg mindenkit előszednek: Volt NATO-főtitkárok a Brexit ellen

MTI nyomán

A nyugat ellenségeit szolgálná, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból – írta kedden megjelent közös felhívásában a NATO öt volt főtitkára.

A The Daily Telegraph című tekintélyes brit konzervatív napilapban közölt levelet Peter Carington, Javier Solana, George Robertson, Jaap De Hoop Scheffer és Anders Fogh Rasmussen írta alá.

Az atlanti szövetség egykori főtitkárai szerint most, amikor ennyire instabil a globális helyzet, és a NATO éppen azon igyekszik, hogy megerősítse kelet-európai szerepvállalását, rendkívüli problémákat okozna, ha Nagy-Britannia feladná EU-tagságát.

Egy ilyen fejlemény ugyanis kétségtelenül Nagy-Britannia befolyásának csökkenésével járna, ami a NATO-t is meggyengítené. Mindez csak a nyugat ellenségeinek lenne jó, éppen egy olyan időszakban, amikor az euroatlanti közösségnek vállvetve kell szembeszállnia a külső fenyegetésekkel, nem egy esetben saját határain – áll a volt NATO-főtitkárok felhívásában.

A levél aláírói szerint az 500 milliós Európai Unió jelentős gazdasági hatalomként a NATO kulcsfontosságú partnere. Az Irán és Oroszország ellen foganatosított szankciók, amelyek kidolgozásában Nagy-Britanniának az EU tagjaként vezető szerepe volt, ékes példái annak, hogy mennyire fontos az EU biztonsági szempontból is.

A néhány hete megjelent közös levelet, amelyet szintén a The Daily Telegraph közölt, tizenhárom nyugalmazott főtiszt írta alá, köztük hat volt vezérkari főnök.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »