Már szétosztották az első óvodacsomagot

Már szétosztották az első óvodacsomagot

Már megkapták a szlovákiai óvodafejlesztési programban résztvevők a magyar kormány támogatását, de a magyar Miniszterelnökség nem ad részletes tájékoztatást a 6,3 milliárd forint (20,32 millió euró) felhasználásáról.

A szlovákiai óvodafejlesztési program első ütemében már minden pályázó megkapta a támogatást, ebben a körben 6,3 milliárd forintot (20,32 millió euró) utaltak át. „A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program első ütemében a felvidéki óvodafejlesztési keretösszeg közel 6,3 milliárd forint, amelyből a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a Videó Alapítvány, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség, a Gavit Galánta és Vidéke Társulás (Cseperedő, Ringató program), illetve 58 felvidéki önkormányzat óvodája részesült” – tájékoztatta lapunkat a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

15 református óvoda
A legnagyobb összeget a református egyház kapta, 4,469 milliárd forint (14,41 millió euró) támogatást használhat fel óvodaépítésre és -felújításra. A tájékoztatás szerint 15 településen már biztosan lesz református óvoda. „Vannak települések, ahol zöldmezős beruházással, máshol megfelelő épület vásárlása és átalakítása útján történik az óvodai, illetve bölcsődei helyek kialakítása” – írta válaszában az államtitkárság. Református óvoda lesz azonban még több településen is, ezek nevét azonban az államtitkárság nem árulta el. „Van még néhány gyülekezet, ahol a tárgyalások folyamatban vannak” – írta az államtitkárság.

Ennél többet azonban ismételt kérésünkre sem árultak el. Nem tájékoztattak arról sem, hogy melyik településen mennyibe kerül a fejlesztés, és arról sem, hogy ez a fejlesztés hány új óvodai férőhelyet jelent.

Hírdetés

58 önkormányzat
Hasonlóan részleges tájékoztatást kaptunk csak az önkormányzati óvodafejlesztésről. Ebben a csomagban 1,652 milliárd forintot (5,32 millió euró) osztott el a Miniszterelnökség 58 önkormányzat között. „Egy új óvoda építése, illetve a már meglévő önkormányzati óvodák bővítése, felújítása, eszközfejlesztése valósul meg. A támogatási összegek a felmerülő fejlesztési igények szerint oszlanak meg az óvodabővítéstől, felújítástól egészen az eszközbeszerzésig és játszótérépítésig” – írta válaszában az államtitkárság.

Igények szerint
Bár kértük az egyes óvodáknak, önkormányzatoknak jutó összegek nagyságát, illetve a fejlesztéssel létrejövő új férőhelyek számát, a fejlesztés pontos célját, csak általános választ kaptunk. „A támogatási összegek a felmerülő fejlesztési igények szerint oszlanak meg az óvodabővítéstől, -felújítástól egészen az eszközbeszerzésig és játszótérépítésig” – válaszolta az államtitkárság.

A férőhelyek számára vonatkozóan is csak általánosan tájékoztattak. „Mivel a meghívásos pályázatoknál nem minden esetben történik óvodai bővítés, ezért a református egyház által koordinált projektekkel szemben a meghívásos pályázatok esetében kisebb létszámban várható férőhelybővülés” – írták válaszukban. Az önkormányzati fejlesztési program várható befejezését 2018 második felére ígérik.

2. ütem
Már a második ütemet is elindította az államtitkárság, amelyben a partnerei szintén az egyházak, civil szervezetek és az MKP lesz. „A második ütemben a református egyház mellett római és görög-katolikus óvodafejlesztési beruházások is szerepelnek” – tájékoztatott az államtitkárság. A keretösszeg 2,4 milliárd forint (7,74 millió euró) lesz. Ugyan a pályáztatás jogi struktúrája és kritériumrendszere még nem készült el, egyes pályázók már idén megkaphatják a támogatási összeget. „2017-ben várhatóan csak a római és görög-katolikus egyház óvodafejlesztési projektjeinek támogatási összege kerül kiutalásra” – írta lapunknak karácsony előtt az államtitkárság.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »