Már szeptembertől nőnének a pedagógusbérek?!

Már szeptembertől nőnének a pedagógusbérek?!

POZSONY. Az uniós támogatásokkal kapcsolatos alapvető intézkedések, az oktatás- és nevelésfejlesztési nemzeti program fejlesztése, változások a regionális oktatásügyben, több pénz a tankönyvekre és a pedagógusok asszisztenseire, illetve a Kutatásfejlesztési Ügynökség utófinanszírozása – a tárca szerint ezeket és más feladatokat is sikerült teljesíteni Martina Lubyová oktatási miniszter tisztségbe lépése után.

A tárca a pedagógusok és a nem pedagógiai alkalmazottak magasabb béréről is tárgyal, amit már idén szeptembertől, nem pedig 2019 januárjától akar valóra váltani. Továbbá az oktatásügyi reformmal is foglalkozik.

A tárca rámutat: úgy kell módosítani a kutatás és innováció műveleti programmal kapcsolatos kutatás és fejlesztés rendszerének támogatásán, "hogy az új felhívások és valamennyi vonatkozó folyamat átlátható legyen, illetve a jövőre nézve jó példaként szolgáljon".

A tárca szerint a változások a regionális oktatásügyet is érintik. Az oktatási törvény ugyanis módosította a gyerekek iskolai klubjainak finanszírozását, és ideiglenes kivételt vezetett be Pozsony megyében, a tanulók nyolcosztályos gimnáziumokba történő felvétele és az elektronikus osztálykönyv kapcsán. A szakképzésről szóló törvénymódosításnak, ami legiszlatív folyamatban van, támogatnia kell a duális oktatást, és úgy a munkáltatók, mint az iskolák belépése esetében támogató intézkedéseket kell bevezetni, illetve javítani kell a karriertanácsadáson stb.

Hírdetés

Továbbá folytatódnak a pedagógusok és oktatásügyi szakdolgozók bérének az emeléséről szóló tárgyalások. "Az a cél, hogy ezt az emelést már 2019 januárjától korábban, vagyis ez év szeptemberétől biztosítsák, ahogy azt a kormányprogram is kimondja" – állítják.

Rámutatnak a tankönyvekre és pedagógus-asszisztensekre szánt anyagiak emelésére. "A pénzügyi tárcával folytatott intenzív tárgyalások eredményeként a tankönyvek esetében tavaly 4, idén pedig 5 millió euróval növelték az anyagi keretet, miközben az asszisztensekre 8 millió eurót szántak" – egészítette ki a tárca. Azt is megemlíti, hogy a főiskolai kollégiumok feltételeinek javítására 20 millió euró mehet – írja a Teraz.sk.

Lubyová miniszterasszony számára a legnagyobb kihívást a Tanuló Szlovákia című dokumentum nemzeti tantervvé történő átdolgozása jelentett. "Annak tartalma, amely részét képezik a konkrét feladatokkal kapcsolatos akciótervek, az egyes terminusokkal és az anyagi fedezettel együtt reális alapját képezi majd a készülő oktatásügyi reform megvalósításának" – teszi közzé a tárca. Az anyagot április elején tárcaközi egyeztetésre bocsátják.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »