Már részletfizetést ajánl az NGM a pártoknak

Már részletfizetést ajánl az NGM a pártoknak

Akár kétéves részletfizetést is kérhetnek az ÁSZ szerint tiltott támogatást elfogadó, illetve szabálytalanul gazdálkodó pártok a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) – erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délután az MTI-nek az Origo értesülését.

Mint a hírportál felidézte: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azért büntette a Jobbikot, az LMP-t, a DK-t, az Együttet és a Párbeszédet, mert szerinte áron alul folytattak plakátkampányt vagy béreltek irodát, ezzel tiltott támogatást fogadtak el, amit a törvény tilt. A legnagyobb, 331 millió forintos büntetést (ami tehát emellett 331 millió forintos állami támogatás megvonásával is jár) a Jobbik kapta. A másik négy párt büntetései 5 és 10 millió forint között vannak. Eddig az öt párt megtagadta a büntetések befizetését, és azt is, hogy erről egyeztetést kezdjen – fejtette ki az Origo.

Az NGM közleményében azt írta: a választásokra való zavartalan felkészülés érdekében javasolták a Magyar Államkincstárnak (MÁK) és a NAV-nak, hogy a törvényes lehetőségek keretein belül adjanak fizetési könnyítést a tiltott támogatást elfogadó, illetve szabálytalanul gazdálkodó pártoknak. Az NGM kiemelte: a párttörvény a szankció alkalmazására nem ír elő határidőt, így a gazdasági tárca arra kéri a Magyar Államkincstárat, hogy a pártok támogatását csak július után, a választások után csökkentse, ha az érintett pártok kérik, részletekben.

Hírdetés

Az érintett pártok idén júliusig kérhetnek fizetési halasztást, ezt követően pedig akár – „az adóhivatal joggyakorlatában hosszúnak számító” – kétéves részletfizetést a NAV-tól. Az NGM megjegyezte: erre a lehetőséget törvény biztosítja, hiszen ha a párt működését veszélyeztetné az ÁSZ által megállapított összeg megfizetése, akkor akár fizetési könnyítéssel is rendezhető a tartozás.

Az adóhivatalt a MÁK akkor keresi meg, ha az ÁSZ felhívását követő 15 napon belül nem történik meg a befizetés – olvasható az NGM közleményében.

Az ÁSZ korábbi alelnöke, Nyikos László egyébként arról beszélt legutóbb a Hír TV Egyenesen című műsorában: érvénytelen lehet a számvevőszék büntetése, mert nem az elnök vagy alelnök írta alá a papírokat. Úgy látta továbbá, hogy nemcsak formai, de tartalmi hibákat is elkövetett a számvevőszék. Nyikos szerint teljesen szembemegy a nemzetközi gyakorlattal az, hogy folyó éves gazdálkodást vizsgálnak. 

Azt már a Jobbikra szabott gigabírság korábbi bejelentése óta megkérdőjelezik sokan, hogy az ÁSZ valóban kiszabhat-e büntetést arra hivatkozva, hogy ő magasabb piaci összegeket állapít meg a plakátüzletágra vonatkozólag. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »