Már nyolc halálos áldozat a müncheni terrortámadásban

Már nyolc halálos áldozat a müncheni terrortámadásban

Lövöldözés történt péntek este a németországi Münchenben, legkevesebb nyolcan meghaltak és sokan megsebesültek, többen súlyosan. A rendőrség a késő esti információk szerint legalább egy fegyverest keres és terrortámadásra gyanakszik. Egy 15 éves sebesült a kórházban meghalt – értesült a Süddeutsche Zeitung.

A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén, az olimpiai parkban lévő bevásárlóközpont (OEZ) egyik bejáratával szemben egy gyorsétteremnél kezdődött röviddel 18 óra előtt, majd a bevásárlóközpontban folytatódott.
A tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi rendelkezésre álló egységet mozgósított, helyszíni beszámolók szerint késő este az OEZ környékére összpontosították az erőket.

A rendőrség azt tudatta: az egész várost és környékét át fogják kutatni a feltételezhetően három elkövető után. Hangsúlyozták: egyelőre semmilyen arra utaló információval nem rendelkeznek, hogy iszlamista háttere lenne a terrortámadásnak.

Előzőleg több hírportál arról számolt be, hogy a belvárosban is lövöldözés tört ki, ez az értesülés nem bizonyult megalapozottnak.

Az OEZ térsége felett helikopterek köröznek, a Bild című lap szerint mozgósították a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet is.
A rendőrség felszólította a münchenieket, hogy ne hagyják el otthonukat, vagy keressenek menedéket, ha úton vannak. A tömegközeledést leállították, számos csomópontot lezártak, és a rendőrség külön felszólított arra, hogy mindenki kerülje el a város körüli autópályákat.

A város több pontján “pánik uralkodik” – mondta egy rendőrségi szóvivő a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

A tartományi kormány válságstábot állított fel és késő este rendkívüli ülést tart.

Közben a német szövetségi kormányzat szintén az egyik közösségi oldalon fejezte ki részvétét. Ezzel egy időben közölték: egyelőre nem tudnak, de nem is akarnak állást foglalni vagy spekulálni az üggyel kapcsolatban.
A szomszédos Baden-Württemberg tartományban is megerősítették a rendőri jelenléter az utcákon, és különleges egységeket küldtek a bajor hatóságok támogatására – közölte a bajor rádió.

A kórházakat riadókészültségbe helyezték, valamennyi orvost és ápolót berendelték.

——————————————

 • lövöldözés volt péntek délután hat óra körül a müncheni Olympia bevásárlóközpontban illetve a mellette lévő gyorsétteremnél,
 • a müncheni rendőrség tájékoztatása szerint nyolc halálos áldozata van,
 • a bajor belügyminiszter késő este korrigálva korábbi nyilatkozatát, “legalább egy tettesről” számolt be,
 • meg nem erősített hírek szerint az egyik támadó főbe lőtte magát,
 • szemtanúk szerint az elkövetőknél puskák vannak,
 • megállt a tömegközlekedés, lezárták a főpályaudvart, a rendőrség felszólította a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban,
 • a rendőrség akut terrorveszélyről beszél,
 • különleges állapotot rendeltek el a városban,
 • a müncheni Magyar Főkonzulátus ügyeleti száma: 0049 89 9622 80210
 • a Süddeutsche Zeitung értesülése szerint az egyik sebesült életét vesztette

 • Forrás:gondola.hu
  Tovább a cikkre »