Már nem tart sokáig a hőség. Este elsőfokú viharriasztás van érvényben

Már nem tart sokáig a hőség. Este elsőfokú viharriasztás van érvényben

Hétfőn is folytatódik a meleg levegő beáramlása Szlovákiába, de a hőség már nem tart sokáig – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a közösségi oldalán. Estétől egyes járásokban, elsősorban Nyugat-Szlovákiában elsőfokú viharriasztás van érvényben.

A hidegfront, melynek érkezését a meteorológusok este és keddre virradó éjszaka várják, véget vet a hőséghullámnak. Délkeleten még kedden is meleg lesz az idő, és helyenként még szerdán (július 6-án) is trópusi nap lesz – hívta fel a figyelmet az SHMÚ.

Hétfőn 19:00 órától a Pozsonyi, Trencséni, Nyitrai, Nagyszombati és Zsolnai kerület egyes járásaira elsőfokú viharriasztást adtak ki, amely kedd este 21:00 óráig érvényes. Ezekben a járásokban kevés a valószínűsége az olyan viharok kialakulásának, melynek során 30 perc alatt 20-30 milliméternyi csapadék zúdul le a heves felhőszakadás következtében.

Hírdetés

A meteorológusok szerint az adott évszakban gyakori a kísérőjelenségek intenzitása, de ennek ellenére kisebb károkat okozhat.

„Az intenzív esőzés átmeneti vízszintemelkedést okozhat a kis patakokon, és megnövelheti az árvízi jelenségek előfordulását (lejtőkről lefolyó víz, sárfolyás, pincék, aluljárók, aluljárók elöntése)“

– mondták a meteorológusok. A jégeső károsíthatja a növényzetet, és a szél is kisebb károkat okozhat a növényzetben, tárgyakban (faágak letörése, gyengébb fák kidőlése, épületek tetejének kisebb sérülése).

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »