Már négy kanyarós beteget kezelnek Pozsonyban

Már négy kanyarós beteget kezelnek Pozsonyban

POZSONY. Egy negyedik pozsonyi páciensnél is beigazolódott, hogy kanyaróban szenved. A negyvenegy éves nő a kramárei kórházában fekszik – erősítette meg a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal.

„Megtesszük a szükséges járványmegelőző intézkedéseket” – közölte a közösségi hálón a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ BA), további információkat azonban nem adtak.

Ebben a hónapban ez már a negyedik kanyarós eset a fővárosban, két férfinél (39 és 35 évesek) és egy 43 éves nőnél is észlelték a betegséget.

Szlovákiában az idei év során már korábban is volt példa kanyarós esetre, de vírusbehozatalról volt szó. A beteg egy Kassán tanuló 25 éves olasz férfi volt, aki a vajdasági Újvidéken (Novi Sad) fertőződött meg. Kanyaró gyanúja merült fel egy 13 hónapos Lévai járásbeli gyermeknél is, ám esetében végül nem nyert bizonyosságot az előzetes feltételezés.

A kanyaró a legsúlyosabb gyermekbetegségek egyike, jellemző tünetei közé tartoznak a jellegzetes kiütések. A betegség rendkívül fertőző, a vírus légúton terjed és komoly szövődményekkel jár, amelyek között a hörghurut, a tüdőgyulladás, illetve a központi idegrendszeri gyulladás is fellelhető, s halállal is végződhet.

A leghatásosabb megelőző intézkedés a kanyaró ellen az oltás – hangsúlyozza a Szlovák Köztársaság tiszti főorvosa, Ján Mikas. Azoknak a szülőknek, akik nem oltatták be gyermekeiket, azt tanácsolja, hogy keressék fel az illetékes gyermekorvost, beszéljék meg vele az oltás lehetőségét.

A kanyaró elleni oltás Szlovákiában kötelező, a gyerekeket előbb 15, legkésőbb 18 hónaposan oltják be, majd a védőoltást 11 esztendős korban megismétlik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »