Már négy halottja van az egyiptomi turistabusz-robbantásnak

Már négy halottja van az egyiptomi turistabusz-robbantásnak

Négy halottja van annak a pénteki robbantásnak, amelynek célpontja egy turistabusz volt Egyiptomban, négy kilométerre a gízai piramisoktól.

A hivatalos közlés szerint a detonációban három vietnami turista vesztette életét és egyiptomi idegenvezetőjük, további tíz ember pedig megsebesült. Közülük kilencen ugyancsak vietnamiak, a tízedik pedig a busz vezetője. A robbanószerkezet házi készítésű volt, és az út mellett helyezték el.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett, de iszlám szélsőségesek korábban rendre követtek el támadásokat külföldi turisták ellen, hogy apasszák Egyiptom létfontosságú, idegenforgalomból származó jövedelmét.

Hírdetés

Musztafa Madbúli egyiptomi miniszterelnök egy helyi tévécsatornának azt mondta, hogy a busz letért a biztonsági erők védte útvonalról. A jármű vezetője ugyanakkor azt állítja, hogy a turistabuszok megszokott útvonalán haladt a járművel.

Az egyiptomi belügyminisztérium szombat reggel közleményében arról tájékoztatott, hogy a busz elleni támadás után a rendőrség 30 szélsőséges fegyveressel végzett Kairó elővárosa, Gíza környékén és tízzel a Sínai-félsziget északi részén tartott terrorellenes razziákban. A tárca szerint a rendőrség felszámolta olyan szélsőségesek rejtekhelyeit, akik állami intézmények, idegenforgalmi létesítmények, vallási szentélyek, illetve katonák és rendőrök elleni támadásokra készültek.

A belügyminisztérium fényképeket is közzétett, amelyeken a tűzharcban lelőtt szélsőségesek vérbefagyott holtteste látható, de nem árulta el a kilétüket, és azt sem, hogy közük volt-e a busz elleni merénylethez.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »