Már Moszult ostromolja az iraki hadsereg

Az iraki hadsereg az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció légi támogatásával megkezdte csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő Moszul város régen várt ostromát – jelentette be az iraki egyesített parancsnokság szóvivője.

Az offenzívát a Moszultól délre fekvő Mahmúr város környékéről indították, ahova több ezer iraki katonát vezényeltek az utóbbi hetekben, és a kurd és amerikai erőkkel közösen támaszpontot létesítettek.

A hírügynökségek szerint nem lehet megbecsülni, hogy meddig tarthat az észak-iraki nagyváros, illetve az azt körülvevő tartomány, Ninive visszavételére irányuló hadművelet. Az offenzíva kezdetének időpontja meglepetés volt, mert még a közelmúltban is úgy nyilatkoztak az iraki és az amerikai illetékesek is, hogy hónapokig eltarthat az ostrom előkészítése. Egyes amerikai tisztségviselők azt is lehetségesnek tartják, hogy még az év végéig sem sikerül visszavenni Moszult, noha Haider al-Abadi iraki miniszterelnök fogadkozik, hogy ez menni fog. A kormányfő szerint az ostrom megkezdése a Moszul körüli területek felszabadításának első fázisa.

Az iraki hadsereg közleményében a csütörtökön indított offenzívát a Fatah (Hódítás) elnevezésű, Ninive felszabadítását célzó hadművelet első szakaszának nevezte. Katonai források közölték, az iraki hadsereg a nemzetközi koalíció és a kurd fegyveres erők (pesmerga) támogatásával hajnalban Moszul nyugati irányába nyomult előre, több települést visszafoglalt az IÁ-tól.

A pesmerga az utóbbi időben fokozatosan előrenyomult a város irányába, a frontvonal egyes pontjain mostanra már mintegy 15 kilométerre megközelítették Moszul északi külterületeit. A várost emellett három oldalról ostromgyűrűbe zárták. Nadzsát Ali, egy pesmerga parancsnok arról számolt be, hogy a kurd fegyveresek két Moszul környéki települést harc nélkül foglaltak el, míg másik kettőben az IÁ heves ellenállásába ütköztek, ahol ráadásul a szélsőségesek sűrű füstfelhőket idéztek elő olaj égetésével, hogy a koalíciós légierők elől füstfelhőbe burkolják a várost.

Moszult Irak északi és nyugati részének nagy területeivel, valamint Szíria egy nagy részével együtt 2014 nyarán foglalta el az Iszlám Állam. Irak második legnagyobb városában több mint kétmillió ember élt a dzsihadisták támadása előtt. Becslések szerint a jelenlegi lakosság legfeljebb 1,5 millió fő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »