Már mintegy félszáz halálos áldozatot követelt a Görögországban pusztító bozóttűz

Már mintegy félszáz halálos áldozatot követelt a Görögországban pusztító bozóttűz

A legfrissebb jelentések szerint legalább ötven ember életét vesztette az Athén környékén hétfő délután óta tomboló görögországi futótüzekben; a főváros környékén szükségállapotot hirdettek. Magyar vagy román áldozatokról nem érkezett jelentés.
A főváros környékén kihirdetett szükségállapotot Dimitrisz Canakopulosz görög kormányzati szóvivő jelentette be keddre virradóra, közölve: a lángok reggelre Athén külvárosát is elérték, megkezdődött a kiürítés.

A görög vöröskereszt és egy helyi tisztviselő közölte, újabb holttestekre bukkantak, így ötvenre emelkedett a görögországi bozóttüzek halálos áldozatainak száma. Az újabb 26 halottat az Attika félszigeten, Athéntól keletre fekvő Rafina tengerparti város környékén találták. A településen 150-en megsebesültek a lángokban. A szomszédos Mati települést teljesen felégette a tűz. A halászok, a parti őrség és a nyaralók kis csónakokon több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek az emberek – számolt be az ERT görög állami rádió.

A Reuters hírügynökség korábbi jelentése szerint legalább hét ember égett halálra az Athéntól nagyjából 30 kilométerre fekvő Mati település egyik autópályáján. Egy szemtanú legalább négy megégett holttestet látott az úton: egy embert egy kocsiban, egy másikat egy jármű alatt, két áldozatot pedig egy motorbiciklin ért utol a vég. A görög egészségügyi minisztérium további három halálos áldozatról számolt be. A Reutersnek az MTI által idézett tudósítása alapján a szerencsétlenül jártak Mati tengerpartjára igyekeztek a gyorsan terjedő tűzvész elől.

Médiaértesülések szerint számos ember Mati környékén a tengerparti Rafinába menekült, hogy a tenger mellett leljen menedéket.

Hírdetés

A görög parti őrség közlése szerint Rafina tengerparti városban is vannak halálos áldozatok, és legalább tíz, a lángok elől a tengerre kihajózott külföldi turistának nyoma veszett. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a tüzek elérték a város központját, ami több száz embert kényszerített menekülésre a tengerpart irányába. A világhálóra feltöltött képeken hatalmas, gomolygó füstfelhők, egy autópályán készült felvételen pedig az út mindkét oldalán tomboló lángok láthatóak.

A magyar konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal, legutóbbi tájékoztatásuk szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel. A bukaresti külügyminisztérium keddi közleményében ugyancsak arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi információk szerint nincsenek román állampolgárságú áldozatai a görögországi katasztrófának.

Különben a mentési munkálatokban a görög hadsereg is részt vesz. Athén sürgős nemzetközi segítséget kért az Európai Uniótól a futótüzek megfékezéséhez, elsősorban légi és szárazföldi eszközökre van szüksége. Egyelőre Ciprus ajánlotta fel segítségét, tűzoltókocsikat és személyzetet ígért Görögországnak. A Reuters egy szemtanújának korábbi közlése szerint Athéntól keletre legalább 100 otthonra és 200 gépjárműre terjedtek át a lángok. A hatóságok felszólították a tüzek által érintett és veszélyeztetett, Athéntól nyugatra fekvő, tengerparti Kineta térség lakosságát, hogy hagyják el otthonaikat.

 

 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »