Már mindenki búcsút intett Gombaszögnek

GOMBASZÖG. Mára már az utolsó szervezõ is elhagyta a gombaszögi kempinget, miután a vasárnap véget ért 89. Gombaszögi Nyári Tábor utolsó sátrait is lebontották a helyszínen.

Nem mindennapi meglepetésben volt részük a legkitartóbb táborozóknak, ugyanis a tábor zárónapján a párkányi jóvilágvan zenekar vetítette le legújabb videoklippjét a nagyszínpad mögötti LED falra. Az évek óta rendszeres fellépõnek számító együttes Ölni, ölni címû dalához Angyal Gábor és Kovács Krisztián, a tábor szervezõcsapatának két tagja készített videót. A klip ide kattintva már a Youtube-on is megtekinthetõ.

A tábor elsõ napján az ünnepélyes megnyitót követõen leplezték le Tompa Mihály újrafaragott szobrát, Éliás Ádám kassai szobrászmûvész alkotását, amely a Feketehegy-fürdõrõl megmentett eredeti gránit talapzatra került. Az ezen álló, 1888-ban felavatott szobornak még valamikor 1920 után veszett nyoma, de most a gombaszögi völgyben egyesült egy darabka múlt a jelennel. A leleplezésrõl készült videó ide kattintva nézhetõ meg.

Az idei évben több mint 3 500 regisztrált, egyedi részvevõt számláló táborban több mint 250 program közül válogathattak a táborozók. A szervezõk igyekeztek minden igényt kielégíteni, legyen szó politikáról, közéletrõl vagy kultúráról.

A tábor egyik leginkább várt programjának az MKP–Híd kerekasztal-beszélgetés ígérkezett, amely meg is töltötte a Pozsonyi Magyar Szakkollégium nagysátrát. Menyhárt József, az MKP elnöke és Ravasz Ábel, a Most-Híd alelnöke ültek le egymással, hogy értékeljék a parlamenti választásokat, valamint pártjuk jövõbeli terveirõl beszéljenek. Ugyanezen a helyszínen Finta Márk moderált beszélgetést Romának lenni címmel, melynek vendégei voltak Viola Roman, Páskaháza polgármestere, Farkas Brigitta, a rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola pedagógiai asszisztense, illetve Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos. Az egy éve hivatalát betöltõ Ravasz röviden értékelte eddigi munkáját, külön megemlítve terepmunkáját és leendõ céljait: a kötelezõ egy évi óvodalátogatást és a családokkal való közös munkát. Szó volt továbbá a támogatásokról és a roma községeket leginkább érintõ problémákról.

A táborba látogatott Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense is, aki Hangácsi István moderálásában megpróbálta tisztázni az iszlámmal és terrorizmussal kapcsolatos tévhiteket.

Rengeteg érdeklõdõt vonzott Murányi Andrásnak, a Népszabadság volt fõszerkesztõjének és Huth Gergelynek, a Pestisrácok.hu fõszerkesztõjének a sajtószabadságról szóló vitája is, Gazdag József moderálásában.

Szintén a sajtó volt a téma a Pozsonyi Magyar Szakkollégium nagysátrában, ahol  Molnár Judit, portálunk fõszerkesztõje Szalay Zoltánnal, az Új Szó fõszerkesztõjével vitázott a szlovákiai magyar sajtó helyzetérõl. A beszélgetést Langschadl Mátyás, a komáromi Delta hetilap szerkesztõje vezette.

Mennyi az annyi? címen Rigó Konrád kulturális államtitkár, Õry Péter, az MKP alelnöke, Vasik János, a Pátria Rádió munkatársa, Tokár Géza újságíró, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivõje Finta Márk újságíró vezetésével a kulturális támogatások kérdéskörét járták körül.

A Gurigongo Symposium Pajtaszínházában Jordán Tamás adta elõ József Attila: Szabad ötletek jegyzéke címû elõadását, valamint Bandor Éva és Olasz István SZER+ELEM+EZ? elnevezésû versösszeállításukat is láthatták a táborozók. A dunaszerdahelyi Durvacrew Chill Sátrában minden este alternatív zenét játszottak a kicsit pihenni vágyóknak, a Korona Sátorban pedig közös zenélésre invitálták a táborozókat.

A Szõttes Kamara Néptáncegyüttes jóvoltából négy estén keresztül más-más nép zenéjével ismerkedhettek meg a táborozók. A Folkszöglet elnevezésû rendezvénysorozatuk keretei között csángó, roma, ruszin és magyar estet is szerveztek.

A Márai Sándor Író Kör irodalmi sátrában felolvasást tartott többek között Grecsó Krisztián, Szabó T. Anna és Simon Márton is. A legkisebbek idén is a GombaOviban mulathatták az idõt, míg a kézügyességüket megcsillogtatni vágyók a Kézmûves Sátorban ügyeskedhettek a hét folyamán.

A TANDEM, n.o. fejlesztõ és képzõ szervezet minden nap önismereti és önfejlesztési workshopokat és elõadásokat szervezett, nekik hála idén is megvalósulhatott a Labirintus udvar.

Természetesen koncertekben is bõvelkedett a tábor. Fellépett – a teljesség igénye nélkül – az Irie Maffia, a Kowalsky meg a Vega, a Brains, a Tankcsapda, a Halott Pénz, Antonia Vai, a Parno Graszt és a Quimby.

A táborral kapcsolatos további információk megtalálhatóak a www.gombaszog.sk oldalon és a tábor hivatalos Facebook-oldalán.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »