Már megint a tűzzel játszanak a magyarok – aggódik a rendőrség

Már megint a tűzzel játszanak a magyarok – aggódik a rendőrség

Az óév utolsó napján egyre többen használnak tűzijátékokat és egyéb pirotechnikai termékeket, melyek egyeseknek szórakozást nyújtanak, ám csak akkor, ha megfelelően használják őket. Ellenkező esetben súlyosabb balesetek okozói is lehetnek – olvasható a rendőrség honlapján.

Arról nem is beszélve, hogy a pirotechnikai eszközök minden évben sok gondot okoznak, elsősorban a félelmükben elmenekülő, vagy “csak simán” rémüldöző kutyák gazdái viszonyulnak negatívan a petárdázáshoz.

A legnagyobb közösségi oldalon olyan megosztásokkal lehet találkozni, amely arra buzditja az embereket, hogy a petárdákra költött pénzt inkább adják a kutyamenhelyeknek. Egyesek köztes megoldást javasolnak: olyan felhívást is lehet látni, amely szerint érdemesebb jó minőségű pezsgőkre költeni a pénzt, semmint eldurrogtatni…

Magyarországon négy kategóriába sorolhatók a pirotechnikai termékek – írja a police.hu. Az elsőbe tartozó játékos termékek egész évben kaphatóak. Alacsony hatóanyagtartalmuk miatt főként beltéri használatra valók, ilyen például a tortatűzijáték. Ezeket a termékeket 14. életévüket betöltött személyek használhatják. A második kategóriába tartozó eszközök már valamivel több hatóanyagot tartalmaznak, ezeket 16 évesnél idősebb személyek vásárolhatják és használhatják egész évben, engedély nélkül.

A harmadik kategóriába a szilveszteri eszközök tartoznak. Ezeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül vásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják, és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig használhatják fel.

A negyedik kategóriába azok a professzionális termékek tartoznak, amelyeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat meg. Ilyenek a nagy hatóanyag-tartalmú tűzijátéktermékek.

A petárda használata tilos, aki engedély nélkül szerzi be, szabálysértést követ el. A bírság maximálisan kiszabható összege ilyen esetben 150 ezer forint. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

Hírdetés

Tűzijátékterméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!

Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!

Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!

A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!

A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!

A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott.

Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

A tűzijátékok biztonságos megvásárlásáról és felhasználásáról a rendőrség honlapján tájékozódhat bővebben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »