Már lehet csobbanni a korondi népi feredőben

Már lehet csobbanni a korondi népi feredőben

A héten már bárki használhatja a korondi Unicum sós vizű fürdőt. A kézműves termékeiről híres Hargita megyei településen újjáépített csobbanó harmincfokos vizét az elmúlt hetekben, az utolsó munkálatok közben bármikor ingyen kipróbálhatták a helybéliek. 

k8_or_b

Egy éve egyébként még iszap, gaz és nád borította az 1800-as években népszerű korondi fürdő helyét a Csiga-dombon, mára viszont újjáépült a Korondi Turisztikai Egyesület és a Korond–Parajd Természetvédelmi Gondnokság összefogásának köszönhetően.

A kalákában felújított népi fürdő az eredetihez hasonlóan tizenkét méter hosszú, nyolc méter széles és egy méter mély, az ülőfürdőt – amelyet egy sós vizű termálforrás táplál – egyszerre harminc-negyven személy használhatja.

Ravasz Mihály, a Korondi Turisztikai Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt héten a községi ivóvízhálózatból bevezették a vizet a mosdókba, valamint egy három köbméteres ökoülepítőre csatlakoztatták azokat, a hétvégén pedig kicsempézték az öltözőket és a mosdókat, így a napokban beindul a csobbanó hivatalos működtetése.

A megújult ülőfürdőt, melynek üzemeltetője és karbantartója a Korondi Turisztikai Egyesület lesz, a turisták jelképes összegért, míg a kalákázók és a helybéliek kedvezményes áron használhatják. Az árakat ezen a héten határozza meg az egyesület. Ravasz Mihály szerint öt és tíz lej közötti összegbe kerül majd a belépő, amiből karbantartják a fürdőt, valamint alkalmazni tudnak egy személyt, aki felügyeli a csobbanót.

Eddig 29 Celsius-fok volt a víz legalacsonyabb hőmérséklete, átlagban viszont 32 fok szokott lenni, ezt kihasználva az utóbbi hetekben sokan inkább este mentek fürdőzni – osztotta meg tapasztalatait Ravasz Mihály.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »