Már júniusban belefulladunk a szemétbe?

Már júniusban belefulladunk a szemétbe?

Nem ok nélkül rettegtek a vidéki önkormányzatok, két hét múlva leállítja a szemétszállítást a 108 települést ellátó Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Ezt csak akkor lehetne elkerülni, ha napokon belül pénzügyi segítséghez jutna az állami kukavállalattól, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. Az összeomlás 285 ezer lakost érintene Pest és Nógrád megyében. Néhány napja egy másik, ugyancsak e két megyében működő és 33 önkormányzatot kiszolgáló vállalkozás jelentette be, hogy nem tud tovább veszteségesen működni. Hasonló kilátásokról számolt be a Szentendrén működő szemétszállító cég is. Ha ez így folytatódik, rövidesen a fél országban az utcán maradhat a bűzlő szemét, mert működésképtelen az új állami hulladékkezelési rendszer – állítják a szakértők.

Ami a Zöld Híd vállalkozást illeti,

a hulladékkezelő cég a jelenleg rendelkezésre álló pénzügyi forrásokból június 20-ig lesz képes működni

– nyilatkozta lapunknak Gémesi György gödöllői polgármester. Ezután már nem tudja kifizetni sem az alkalmazottak munkáját, sem a napi kiadásokat, így például az üzemanyag-beszerzés költségeit. A szemétszállító társaság életét meghosszabbíthatná, ha érkezne támogatás abból a keretből, amelyet a kormányzat az általa csőd szélére juttatott hulladékos cégek életben tartására különített el – tette hozzá a polgármester, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, és a Zöld Híd felügyeletében is részt vesz.

Az állami kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-nél igényelhető forrásokra azonban csupán május 27. és 31. között lehetett pályázni, és ma még nem tudni, hogy mely cégek kapnak belőle, és mekkora összeget. A szemétszállító vállalkozások havi működési kiadásaik hozzávetőleg felére kérhettek pénzügyi segítséget, vagyis némi előleget. – Így ez a „gyorssegély” csak a tűzoltásra elegendő, a hulladékos cégek körében beindult csődhullám megállítására nem nyújt fedezetet ez a keret – hangsúlyozta Gémesi György.

Az új hulladékgazdálkodási rendszer csapnivaló

A polgármester elmondta: a cégek végveszélybe kerülésének oka szinte mindenütt az, hogy működésképtelen az április elejétől működésbe lépett új állami hulladékgazdálkodási rendszer. A kormányzat ugyan létrehozta az NKHV szervezetet, de a társaság nem folytat érdemi tevékenységet. Feladata mindössze az lenne, hogy beszedje a pénzt a lakosságtól a szemétszállításáért, és újraossza a forrásokat a hulladékot ténylegesen begyűjtő, többnyire önkormányzati vállalkozások között, miközben „menet közben leszedi a sápot”. Eddig azonban az állami kukavállalat nem tudott sem számlázni, sem fizetni. Így a szemétszállítók működésében káosz alakult ki. Eközben az NHKV közleményeiben azt állítja, hogy minden rendben, az új rendszer tökéletesen működik.

Az önkormányzati vezető arról is beszámolt, hogy a napokban az állami kukacég bérszámlázásra kérte fel a Zöld Hidat, miközben a törvény a holdingnak írja elő ezt a feladatot. Ezért a társaság semmiképpen sem állíthat ki bizonylatot az állami cég helyett. Gémesi szerint az ilyen „lehetetlen akciók” is bizonyítják, mennyire életképtelen az állami rendszer.

Rezsicsökkentés?

Az országban működő hulladékos társaságokat egyébként zömében nem a hibás gazdálkodásuk, hanem a kormányzat intézkedései hozták lehetetlen helyzetbe. A kormány az elmúlt években a rezsicsökkentés jegyében befagyasztotta a szemétszállítási díjakat, megduplázta a szemétlerakói járulékot, kirótta az úgynevezett felügyeleti díjat, bevezette az útdíjat, és tranzakciós adót vetett ki a banki műveletekre. Ezek a többletkiadások jócskán apasztották a többnyire korábban is haszon nélkül tevékenykedő önkormányzati cégek bevételeit. Ehhez pedig hozzáadódott, hogy az elmúlt évek során folyamatosan csökkent a lakossági fizetési hajlandóság, amely ma már egyes településeken az 50 százalékot sem éri el. Emiatt pedig a mintegy 170 szolgáltatóval működő szektor megközelítőleg 13 milliárd forint kintlevőséggel küzd.

A csődveszély a hulladékos vállalkozások hozzávetőleg felét fenyegeti, ezek megközelítőleg ötmillió lakos ellátásáért felelősek. Ha egy szemetescég csődbe jut, a katasztrófavédelem feladata, hogy 15 napon belül kijelöljön egy újat. A hozzáértők szerint azonban a vállalkozások tömeges felszámolása esetén nem lesz majd elegendő kijelölhető társaság. Amennyiben a kormány hamarosan nem tesz hatékony lépéseket a szemétszállítási gondok felszámolására, akkor az év közepétől a fél országban leállhat a hulladék elszállítása – vélik a szakemberek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »