Már hétfőn dönthet az Országgyűlés a kvótareferendumról

Már hétfőn dönthet az Országgyűlés a kvótareferendumról

MTI nyomán

A Fidesz hétfőn kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a kötelező betelepítési kvóta ügyében kiírandó népszavazásról, miután a Kúria kimondta, hogy lehet az ügyben referendumot tartani – közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombaton sajtótájékoztatón Debrecenben.

Kósa Lajos elmondta: ha az Országgyűlés ezt nem szavazza meg, akkor kezdeményezik, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a kérdést. A frakcióvezető trükközésnek nevezte az MSZP szombati bejelentését, miszerint benyújtják a parlamentnek a két népszavazási kezdeményezésüket, mert – mint mondta – ha valóban összegyűlt a 100-100 ezer aláírás, a jogszabályok szerint azt a Nemzeti Választási Irodához kell beadni hitelesítésre, s csak utána kerülhet az Országgyűlés elé.
 

A Jobbik a több milliárd forintos költséggel járó népszavazás helyett azt kezdeményezi, hogy egyszerű országgyűlési döntéssel vegyék bele az Alaptörvénybe a tömeges betelepítés elutasítását. A párt szerint a referendum két szempontból is veszélyes megoldás.

  • Könnyen lehet, hogy az Európai Unió még azelőtt hoz döntést a kvótáról, hogy hazánk egy több hónapig húzódó népszavazási folyamat végén kimondaná annak elutasítását.
  • A bevándorláspárti baloldal vagy támogatja a kvótát, vagy pedig bojkottot hirdetett a referendum ellen, ezért fennáll az a lehetőség is, hogy a népszavazás érvénytelen vagy eredménytelen lesz

Vona Gábor pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélekedett:a kormánypártok, élükön Orbán Viktor miniszterelnökkel az emberek jogos félelmére próbálnak játszani,

ennek a félelemnek akarnak a „politikai vámszedői lenni”.

A Jobbik-elnök szerint ezzel akarják elterelni a figyelmet az egészségügy és az oktatás tragikus helyzetéről, valamint a burjánzó korrupciós botrányokról, melyek sorába tartoznak a Matolcsy György, Polt Péter, az Országos Roma Önkormányzat, vagy éppen a kormányfő környezetében tartózkodók néhány év alatti meggazdagodásának ügyei.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »