Már hat csallóközi község maradt víz nélkül atrazinmérgezés miatt

Már hat csallóközi község maradt víz nélkül atrazinmérgezés miatt

Karácsony előtt ivóvíz nélkül maradni felettébb kellemetlen dolog. Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk, több csallóközi községgel ez történt: a nyilvános vízvezetékben ugyanis veszélyes, rákkeltő anyagra bukkantak az ellenőrök. Csallóköznádasd, Baka és Dercsika után tilos a vízfogyasztás Gellén, Lúcson és Sárosfán is.

"Nem fertőzés történt, hanem arról van szó, hogy a víz olyan permetszerrel szennyeződött, amit régebben gyomirtóként használtak" – mondta Zuzana Drobová, a közegészségügyi hivatal (RÚVZ) munkatársa. "A mért minták a megengedett határérték 4-5-szörösét tartalmazták" – pontosította Morvay György, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója.

Az atrazin felszívódik az emésztő- és légzőrendszerben. Nagyobb adagban mérgező, s károsan hat a mozgászervekre, a koordinációra és a hormonális rendszerre, továbbá a végtagok bénulását, illetve légzőszervi problémákat okozhat. Annak használatát 2005-ben betiltották az Európai Unióban, ám egyes gazdák még rendelkezhetnek némi tartalékokkal. Éppen így kerülhetett be az atrazin a kútba, amelyből e térség vízvezetékét látják el.

Dercsika polgármestere, Matuška László a szennyeződés egy másik lehetséges forrását is megemlítette. Annak kapcsán a pozsonyi Dimitrovka vegyi üzem korábbi megszüntetése került szóba. "Amiatt már akkoriban problémák adódtak Vereknyén, amelyek Úszort és Nagypakát is érintették, s lehet, hogy az valamilyen úton-módon hozzánk is eljutott" – mondta a polgármester.

Hírdetés

Eddig összesen 6 község maradt ivóvíz nélkül a Csallóközben. December 15-től tilos a vezetékes ivóvíz fogyasztása Csallóköznádasdon, Bakán és Dercsikán. December 19-től hasonló tilalmat rendeltek el további 3 községben: Gellén, Lúcson és Sárosfán is. Bár ez a helyi lakosság számára mindenütt nagyon kellemetlen helyzetet teremtett, a települések nem maradtak ivóvíz nélkül, mivel azokba tartálykocsikkal szállítják az ivásra és főzésre is használható vizet.

A Nyugat-Szlovákiai Vízművek együttműködik a közegészségügyi hivatalla, s mielőbb orvosolni akarja a problémát. Mivel azonban a föld alatti forrás olyan gyorsan nem tisztítható ki, ezért a vízvezetéket látják el új szűrőkkel.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen forrásból és hogyan is szennyeződött Csallóköz ivóvize. A „vízművesek“ nyilatkozatíból csak az derül ki, hogy folyamatosan figyelik a helyzet alakulását. Emiatt az érintett községek lakosai a közelgő ünnepek alatt is kénytelenek lesznek a tartálykocsiknál sorakozni az ivóvízért, jelenleg más megoldás nincs.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »