Már három kanyaró-fertőzés Pozsonyban

Már három kanyaró-fertőzés Pozsonyban

Bár a fővárosban már a harmadik személynél igazolták a kanyarót, a Közegészségügyi Hivatal szerint még nincs járvány. A páciensek egymást fertőzték meg munkahelyükön.

Tegnap egy 43 éves nőnél igazolták a kanyarót, a korábbi páciensek férfiak voltak. Az első fertőzött, egy 39 éves férfi információink szerint szolgálati úton kapta el a kanyarót az Amerikai Egyesült Államokban. Hazatérése után a cég irodájában kapta el tőle a betegséget 35 éves kollégája, s nagy valószínűséggel tőle fertőződött meg a nő. „A kanyaró klasszikus ismert tünetei jelentkeztek nála, mint a láz, köhögés és kiütések” – közölte az Egyetemi Kórház szóvivője, Eva Kliská.

A fővárosi cégnek, amelyben dolgoznak, összesen körülbelül 850 hazai és 25 további országból származó alkalmazottja van. Otakar Fritz, a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) igazgatója szerint a három fertőzöttel további 56 ember kerülhetett kapcsolatba. „Mindent elkövetünk a kanyaró további terjedésének megfékezése érdekében. A járványellenes intézkedéseket már az egész cégben foganatosítottuk” – mondta tegnap Fritz.

A cég alkalmazottjai, akikkel sikerült kapcsolatba lépnünk, állítják, hogy semmilyen járványellenes intézkedést nem tapasztaltak munkahelyükön, senkit sem küldtek haza, mindenki jár munkába és semmit nem fertőtlenítettek a higienikusok, ezért annak a lehetőségét sem lehet kizárni, hogy újabb fertőzöttek is lesznek a cégben. Az egyetlen óvintézkedés, hogy törölték a cég karácsonyi buliját.

Fritz szerint egyelőre nem tudni, pontosan hol fertőződött meg az első páciens, a legnagyobb valószínűséggel külföldi szolgálati útja során. Szlovákiában idén eddig csak egyetlen importált kanyarófertőzést igazoltak, egy olasz férfinél, aki nagy valószínűséggel Romániában fertőződött meg.

Dolán Rozália infektológus lapunknak elmondta, hogy a kanyaró felnőtt- és gyermekkorban is veszélyes. Vírusos, fertőző megbetegedésről van szó, ami légúti cseppfertőzéssel terjed. Lefolyása tipikus: lázzal és náthás megbetegedéssel kezdődik, majd begyullad a szem kötőhártyája, kiütések kísérik. „Felnőttkorban azért veszélyes, mert a betegség teljesen legyengíti a szervezet ellenálló képességét és az egyéb krónikus betegségek, akár egy erősebb reuma is komoly szövődményeket, leggyakrabban tüdőgyulladást, agyvelőgyulladást válthat ki” – magyarázza az infektológus. Mivel légúti fertőzéssel terjed, elég egy helyiségben tartózkodni a fertőzöttel ahhoz, hogy elkapják a kanyarót. A betegség lappangási ideje 9–11 nap, a betegség lefolyása körülbelül két hét.

A szakember szerint a járvány olyankor bukkanhat fel, ha a beoltottság 92 % alá csökken, akkor a vírus már terjedni tud. Dolán Róza szerint vannak olyan körzetek, ahol a kötelező oltást elutasítók száma a korábbihoz képest magasabb.

Bár a kanyaró elleni oltás Szlovákiában kötelező, mégis egyre több szülő megtagadja, s épp a be nem oltott személyek miatt indokolt a kanyaró esetében a fertőzött személy karanténja – korábban ez nem volt kötelező. Az oltás egyébként azonnali védettséget nyújt. Ha a lappangási időszak alatt kapja meg a páciens, akkor gyorsabb a betegség lefolyása. Azt, hogy a korábban beadott oltás védettséget nyújt-e a páciensnek, vérmintából kérésre kivizsgálják, de ajánlott az oltást felnőttkorban megismételni.

Ibos Emese, Demecs Péter


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »