Már folyósítják a karácsonyi nyugdíj-kiegészítéseket

A Szociális Biztosító mától, december 2-ától kezdi kifizetni az arra jogosultaknak a karácsonyi nyugdíj-kiegészítést. Az idei összeg a tavalyi kétszerese lesz, és mintegy 200 ezerrel többen kaphatják meg, mint egy évvel korábban.

Mindazok, akik jogosultak a kiegészítésre, a decemberi nyugdíjukkal egyszerre, kérvényezés szükségessége nélkül, automatikusan kapják meg ezt az összeget készpénzben vagy a számlájukra.

Tavaly a karácsonyi juttatás összegének felső határa 100 euró volt, az idén már 200 euró. A maximális karácsonyi nyugdíj-kiegészítést a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők kapják, akiknek a havi járandósága nem haladja meg a létminimum jelenlegi összegét, azaz a 210,21 eurót. Idén többen jogosultak a karácsonyi segélyre, ugyanis megemelték a jogosultság határát, így mindazok számíthatnak rá, akiknek a havi járadéka nem lépi túl a 658,50 eurót.

A támogatás alsó határa 13,04 euró, vagyis a kiegészítés 200 és 13 euró között mozog. Az, hogy konkrétan ki mekkora összeget kap, a havi járuléka nagyságától függ. Minél magasabb valakinek a nyugdíja, annál kevesebb kiegészítésre jogosult. A Szociális Biztosító a honlapján (www.socpoist.sk) közzétett egy számológépet, melynek segítségével mindenki meggyőződhet róla, mekkora karácsonyi nyugdíj-kiegészítésre számíthat.

Hírdetés

Az ünnepek előtti nyugdíj-kiegészítés feltételeit szabályozó jogszabály értelmében a karácsonyi nyugdíj lényegében nem nyugdíjjárulék, hanem egyfajta szociális segély, mellyel elsősorban az alacsony bevételű nyugdíjasokat támogatják az állami költségvetésből.

Azoknak is kifizethetik, akik külföldről vagy a 2. pillérből kapnak járandóságot, illetve szolgálati nyugdíjban részesülnek. Abban az esetben, ha valaki egyszerre többféle nyugdíjat is kap, összeadják az összes járandóságát, és a végeredmény alapján számolják ki a karácsonyi kiegészítés összegét. A támogatást külföldre nem folyósítják.

Fontos tudnivaló azok számára, akik ellen végrehajtás van folyamatban, hogy a végrehajtó nem nyúlhat hozzá a karácsonyi nyugdíj-kiegészítés összegéhez. Amennyiben valakinek nyugdíjasként a végrehajtó zárolta a számláját, igazolást kell kérnie a Szociális Biztosítótól a karácsonyi nyugdíj-kiegészítésről, melynek a bírósági végrehajtónak történő bemutatása után hozzájuthat a pénzéhez, mivel állami szociális juttatásként nem esik végrehajtás alá.

(Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »