Már ezernyolcszáz kopt templom és egyházi épület fennmaradását hagyta jóvá az egyiptomi kormány

2020 utolsó napjaiban az egyiptomi kormány újabb hatvankét templom és egyházi tulajdonban lévő épület esetében ismerte el, hogy azok teljesen megfelelnek a keresztény vallásgyakorlati helyek és a hozzájuk kapcsolódó szolgálati ingatlanok építését szabályozó előírásoknak.

A megfelelőségi tanúsítványt Mostafa Madbouly miniszterelnök hagyta jóvá az elmúlt évtizedekben spontán módon, a kötelező állami és közigazgatási engedélyek nélkül létrehozott templomok teljeskörű utólagos engedélyeztetési eljárását véghezvivő, ad hoc kormányzati bizottság ellenőrző munkája alapján. Így tehát már ezernyolcszázra emelkedett azon templomok és szolgálati építmények száma, melyek megkapták a fennmaradási engedélyt a múltban az előírt engedélyek nélkül épített keresztény vallásgyakorlati helyek „legalizálását” célzó eljárások megkezdése óta.

Az ellenőrzési és törvényesítési folyamat a vallásgyakorlati helyek építéséről és kezeléséről szóló, az egyiptomi parlament által 2016. augusztus 30-án ratifikált új törvény elfogadásával vette kezdetét. Azóta az ad hoc kormányzati bizottság tizennyolcszor gyűlt össze, hogy minden alkalommal jóváhagyását adja az addig teljes egészében vagy részben engedély nélküli templomok és egyházi tulajdonban lévő ingatlanok törvényesítésének engedélyezésére.

A kormányzati bizottság elsősorban azokat a templomokat ellenőrzi, amelyeket a keresztény vallásgyakorlati helyek építéséről szóló törvény hatálybalépése előtt építettek. A bizottság feladata annak ellenőrzése, hogy a múltban az előírt engedélyek nélkül épített templomok és keresztény imahelyek ezrei megfelelnek-e az új törvény által meghatározott szabványoknak. Az ellenőrzés általában a vallásgyakorlati helyek engedélyeztetésével zárul.

Az elmúlt évtizedekben sok templomot és kápolnát építettek fel spontán módon Egyiptom területén mindenféle engedélyek nélkül. A helyi keresztény közösségek által létrehozott építmények időről időre ma is ürügyként szolgálnak az iszlamista csoportok számára, hogy vallási konfliktusokat szítsanak.

Ezek ugyanis többek közt megtiltották, hogy új templomokat hozzanak létre iskolák, csatornák, kormányzati épületek, vasutak vagy lakóövezetek közelében. E szabályok szigorú alkalmazása sok esetben megakadályozta, hogy templomokat építsenek keresztények lakta városokban és falvakban, főképp Felső-Egyiptom vidéki területein.

Hírdetés

Az egyházi vezetőség határozata szerint a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében azonban a most engedélyeztetett egyiptomi templomok is zárva maradnak a hívek előtt a közelgő karácsonyi liturgikus ünnepségek idején. II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka azt mondta, a küszöbön álló karácsony közösségi ünneplésének lemondása az emberek egészségének megőrzése érdekében szükséges a világjárvány miatt kialakult rendkívüli körülmények között. A pátriárka arra buzdított minden keresztény hívőt, lelkiekben készüljenek fel, hogy szívükben emlékezhessenek meg Jézus Krisztus születéséről.

Nem rendhagyó időkben a kopt templomok december 31-én este megtelnek hívekkel az év végi virrasztás, majd a január 6-ról 7-re virradó éjszakától kezdve a karácsony ünneplésének alkalmából.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »