Már csak harminc év jár a kis mennyiségű drogért Iránban

Iránban az eddigi halálbüntetés helyett 25-30 év szabadságvesztés jár azért, ha valaki csekély mennyiségű kábítószerrel kereskedik – jelentette szerdán az ISNA iráni hírügynökség, miután az iráni parlament elfogadta a szankcionálás enyhítésére vonatkozó törvényt

Magyar Menedék - Horthy-naptár

A jogszabály jóváhagyásának előzménye, hogy egy igazságügyi vizsgálóbizottság nyáron arra az eredményre jutott, hogy a sok kivégzés ellenére nemhogy nem csökken, hanem nő az Iránba csempészett drogok mennyisége, miközben bővül a választék is. Ezenkívül megállapítható az is, hogy inkább az egyszerű dílerek, nem pedig a drogvezérek kerülnek az igazságszolgáltatás elé és részesülnek halálbüntetésben.

Iránban eddig szigorúan ragaszkodtak ahhoz az alapelvhez, hogy az egyszerű kábítószer-kereskedők ügye a drogbárókéval azonos elbírálás alá essen, ami miatt fiatalok ezreit végezték már ki. Hasszán Norúzi iráni képviselő szerdán a parlamentben azt mondta, hogy az országban jelenleg ötezer 20 és 30 év közötti drogcsempész van halálsoron, és többségüket a szegénység hajszolta bele abba, hogy droggal kereskedjenek. “Nekik nem kellene a drogbárók és a háttérből ténylegesen irányítók bűneiért meglakolniuk” – hangsúlyozta Norúzi.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »