Már Čižnár főügyész foglalkozik Kiska telekügyletével

Már Čižnár főügyész foglalkozik Kiska telekügyletével

POZSONY. Már a fõügyészség is vizsgálja azt a telekbotrányt, amelyben Andrej Kiska államfõ is szerepel. Jaromír Èižnár fõügyész még kedden utasította beosztottjait a rendõrök, a poprádi járási ügyész és az illetékes kerületi ügyész eljárásának felülvizsgálatára. Az ügyben egy 12 105 négyzetméter nagyságú Magas-Tátra alatti, azaz nagyszalóki (Ve¾ký Slavkov) telekrõl van szó, ami 1 millió eurót ér.

A rendõrség ugyanis az érintett telek eredeti tulajdonosának, Ján Francnak a tavalyi feljelentését azzal utasította el, hogy az megalapozatlan, ezért ez ügyben csak szabálysértési eljárás folyt.

A fõügyészség által a Pravda napilapnak nyújtott állásfoglalásban az áll, hogy „ha a fõügyész nem tartja majd meggyõzõnek a vizsgálat eredményeit“, akkor mindkét alárendelt ügyészség eljárását felülvizsgálja.

Ján Franc feljelentését a poprádi (Poprad) körzeti rendõrörs kapta meg, a felügyeletet pedig a poprádi járási ügyész biztosította. Megvizsgálták a csalás vétségének gyanúját, s az egész ügyet idén január elején azzal zárták le, hogy Ján Franc panasza „megalapozatlan“. A károsult eközben a fõügyészséghez fordult, amely panaszát az Eperjesi (Prešov) Kerületi Ügyészségnek továbbította. Az pár hónappal késõbb leszögezte, hogy nem támadtak kételyei az említett szervek eljárása kapcsán, amelyek Ján Franc ügyét megalapozatlanként zárta le.

Ezen a héten azonban fordulat állt be az ügyben. A fõügyész a kerületi ügyészséget arra utasította, hogy újból vizsgálja ki a rendõrség és a felügyeletet biztosító ügyész eljárását. „A Fõügyészség vezetése, illetve Jaromír Èižnár fõügyész nem tudott errõl az ügyrõl“ – állítja keddi állásfoglalásában Andrea Predajòová, a fõügyészség szóvivõje.

Az ügyben egy 12 105 négyzetméter nagyságú Magas-Tátra (Vysoké Tatry) alatti, azaz nagyszalóki (Ve¾ký Slavkov) telekrõl van szó, ami 1 millió eurót ér. A Pravda napilap kinyomozta, hog ki a poprádi telkek eredeti tulajdonosa. Mivel az ügyben érintett család Kiska miatt nagy igazságtalanságot érez, bírósági keresetet nyújt be.

Az említett telek eredetileg a poprádi Franc család birtokolta, azt azonban a szocializmus éveiben az állam lefoglalta, majd a rendszerváltás után visszaadta a családnak. Akkoriban a város ismert húsfeldolgozója, Ján Franc a nejével együtt a parcellát a fiának, Ján Franc helyi fogorvosnak ajándékozta. Õ pedig a telket bérbe adta. Amikor hozzávetõleg 15 év elteltével a tulajdonos el akarta adni a parcellát, a kataszteri hivatalban megtudta, hogy bár a bérleti díjat továbbra is õ szedte be, de a telek már régóta nincs a tulajdonában. Az új tulajdonos Andrej Kiska, paradox módon már 1999 óta.

Ezért a család a bûnüldözõ szervekhez fordult, ahol azonban nem talált megértésre, így hamarosan polgárjogi keresetet nyújt be. Egyelõre nem lehet tudni, hogy a kataszteri hivatal a tulajdonos tudta nélkül miért írta át a telket Kiska nevére, s a rendõrség ezt miért nem tartja csalásnak.  


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »