Már bűnteti Törökországot a háttérhatalom gazdasági hadoszlopa

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Törökország “Baa3” szintű – még épphogy befektetési ajánlású – adósbesorolását a Moodys Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a hétfő éjjel Londonban bejelentett lépést azzal indokolta, hogy meg kell vizsgálni a kudarcba fulladt katonai puccskísérlet hatásait a török gazdaság növekedésére, a gazdaságpolitikai döntéshozó intézményrendszerre és a külső tartalékokra, különös tekintettel az e területeket már eddig is terhelő kihívásokra.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A török államadós-osztályzat kilátása a felülvizsgálat bejelentése előtt is negatív volt a Moodys listáján, és a ha cég a jelenlegi szintről leminősíti a török szuverén besorolást, azzal Törökország ennél a hitelminősítőnél elveszítené befektetési ajánlású szuverén osztályzatát.

A felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött indoklásában a Moodys kiemelte, hogy bár a török gazdaság meglehetősen ellenállónak bizonyult a sokkhatásokkal szemben, és az elmúlt két évben 3,5 százalékos éves növekedési átlagokat produkált, a belpolitikai bizonytalanság erősödése és különösen a mostani puccskísérlet jelentős negatív hatást gyakorolhat a növekedési pályára.

Ez az egyik kockázat, amelyet a Moodys a leminősítési felülvizsgálat során figyelembe vesz – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moodys az idei év egészében már lassabb, 3 százalékos növekedést vár a török gazdaságban, és erre a rontott előrejelzésére is lefelé ható kockázatokat lát, tekintettel a puccskísérletből a befektetői és a fogyasztói bizalomra háruló potenciális hatásokra, valamint a széleskörű és jelentős geopolitikai kockázatokból eredő folyamatos biztonsági fenyegetésekre.

A Moodys kiemelte elemzésében a török gazdaság jelentős külső finanszírozási igényét is. Számításuk szerint a külső finanszírozási igény az idén és jövőre is az éves GDP-érték 25 százaléka körül lesz. Ez a magas külső finanszírozási igény kiteszi Törökországot a befektetői bizalom esetleges hirtelen változásainak.

Nem sokkal korábban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is közvetett utalást tett Törökország leminősítésének lehetőségére a puccskísérlet várható következményeiről összeállított hétfői elemzésében.

A Fitch szerint a puccskísérlet és a kormány reakciója egyaránt illusztrálja a török szuverén adósprofilra nehezedő politikai kockázatokat.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »