Már bontják a pécsi magasházat

Már bontják a pécsi magasházat

Ma megkezdődött a pécsi huszonöt emeletes, huszonhét éve üresen álló magasház bontása. Az első törmelékkel megrakott kamiont a város polgármestere kísérte el. Az 1,2 milliárd forintba kerülő munkával az év végéig kell végezni.

A toronyházat 1989-ben ürítették ki, nyolcszáz embert kellett kiköltöztetni, mert életveszélyesnek nyilvánították. Egy még jugoszláv építési technológiáról derült ki, hogy nem megfelelő. Azóta többször eladta, majd visszavette az önkormányzat, német, spanyol és magyar tulajdonosa is volt a háznak. Álmodtak ide luxuslakásokat, kormányzati negyedet és egyetemi kollégiumot, de egyik sem valósult meg. Végül a bontás mellett döntöttek.

„Egy régóta húzódó, mindenkit zavaró, a pécsieket irritáló helyzet szűnik meg. Arról most ne nyissunk vitát, hogy mi a jó megoldás, a bontás vagy más hasznosítás, a dolog eldőlt ilyen szempontból. A bontás megindult, a daru működik, a bontási törmelék útjára indul” – közölte Páva Zsolt polgármester.

A munkához fel kellett állítani az ország legmagasabb daruját. A törmeléket Pécs határában egy bányaterületre szállítják. A bontási munkára a kormány 1,2 milliárd forintot adott.

„Az épület ebben az évben bontásra kerül, ez két szempontból is fontos. A mi szempontunkból azért, mert év végéig el kell számolni a kormányzati támogatással, a kivitelezőnek pedig azért, mert olyan garanciákat építettünk be, olyan kötbérrendszert raktunk be, hogy az évet követően már nem érné meg neki a bontás” – mondta Csizi Péter országgyűlési képviselő.

A tervek szerint az épület helyét parkosítják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »