Már biztos: a Fideszen múlik, hogy lesz-e népszavazás a magyar föld sorsáról

A Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában jelentette be, hogy nem lesz meg az állami földek privatizációjával kapcsolatos népszavazáshoz szükséges 200 ezer hiteles aláírás, vagyis csak a parlament dönthet arról, hogy legyen-e a kérdésben népszavazás.

Nincs meg!

dr. Gáva Krisztián arról számolt be a műsorban, hogy az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett 173.341 érvényes és 42.859 érvénytelen aláírást találtak, és hátra van még nagyjából 10 ezer szignó ellenőrzése. De ha azok mind érvényesek is lennének, akkor sem jönne össze a törvényben megkövetelt 200 ezres szám.

Az elnökhelyettes elmondta: a héten már 100 százalékos lesz a feldolgozottság, és az érvénytelen aláírásokat újra ellenőrzik.

Egészen megdöbbentő, de ezek szerint arra kérdésre, hogy

“Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”

nem sikerült 200 ezer érvényes támogató aláírást összegyűjteni.

Soknak tűnik

Az általunk megkérdezett választási szakértő viszont soknak találta az érvénytelen aláírások ilyen magas arányát, a több mint 24 százalékot. Bár kevés a példa, de a kettős állampolgárságról szóló népszavazás esetében 321 ezer aláírást adtak át az Országos Választási Bizottságnak, abból 274 ezer volt érvényes, tehát 14 százaléka volt érvénytelen az aláírásoknak.

Azért az érdekes kérdés, hogy mi állhat a nagyszámú érvénytelen aláírás mögött?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »