Már Bitcoinra is vadászik a trójai kártevő

Már Bitcoinra is vadászik a trójai kártevő

A Bitcoin árfolyamának lendületes növekedése már a bűnözőket is izgalomba hozta. El is készítettek egy olyan trójai kártevőt, amely kirabolja a számítógépes pénztárcákat, majd búcsúzásként titkosítja a számítógépet.

Az njRAT egy korábbról már ismert trójai keretrendszer, amely több kártékony modult tartalmaz. A működéséhez a bűnözőknek először megtévesztéssel rá kell venniük a felhasználót, hogy futtasson egy kódot a gépén. Ezután a különböző kártékony modulokat már távolról is be lehet kapcsolni és egy kattintással aktiválható a gép titkosítása, vagy elérhető az, hogy a számítógép felkeressen egy weboldalt és onnan további kódokat töltsön le.

Ez a funkcionalitás egészült most ki a népszerű számítógépes Bitcoin és egyéb kriptovaluta pénztárcák kiürítésének a képességével, a kártevő így ellopja a pénztárcában lévő összes kriptovalutát.

Hírdetés

Hiába a titkosítás, a trójai naplózza a billentyűleütéseket, és megszerzi a pénztárca feloldásához szükséges jelszót, majd különböző számlákra elutalja az abban található teljes összeget.

A kártevőre a G DATA hívta fel a figyelmet a blogján. A jó hír pedig az, hogy a német gyártó azt is bejelentette, hogy új fejlesztésként a vírusirtó szoftverei már a kriptovaluta-pénztárcákat is védelmezik. A BankGuard technológia blokkolja az njRAT trójai működését, a jelszavak ellopását pedig a kiterjesztett billentyűzetnaplózás-védelem akadályozza meg. Így a G DATA szoftvereivel védett gépeken a kártevő nem képes megszerezni a pénztárca jelszavát, és nem képes arra sem, hogy utalásokat indítson.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »