Már bíróság előtt a burkinitilalom

Már bíróság előtt a burkinitilalom

Már a legfőbb francia közigazgatási bíróság vizsgálja, hogy a francia városok betilthatják-e a teljes testet eltakaró muszlim fürdőruhát, vagyis a burkinit. A tilalmat jogvédő szervezetek támadták meg, mert szerintük szabadságjogokat sért.

Már legalább tizenöt városban, köztük Cannes-ban és Nizzában tiltották be a burkinit, vagyis a teljes testet eltakaró fürdőruhát, mondván hogy nem összeegyeztethető a francia emberek értékeivel. A döntést jogvédő szervezetek támadták meg a legfőbb közigazgatási bíróság szerepét betöltő államtanácson, mert szerintük a burkinitilalom sérti a viselők szabadságjogait.

„Ebben az ügyben egy kistelepülés hatóságainak döntését kell mérlegelni. A tiltás sürgős felfüggesztését kérvényezők a polgári szabadságjogok megsértésére hivatkoznak” – mondta Francois Pinatel, Villeneuve-Loubet város ügyvédje.

A burkinitilalom a francia kormányt is megosztja. A miniszterelnök, Manuel Valls egyetért vele, mert a ruhadarab szerinte a nők elnyomását jelképezi. Az oktatási miniszter vele szemben azt mondja, az intézkedés a terrortámadások miatt felerősödött rasszizmust táplálja.

„Nincs összefüggés az Iszlám Állam terrortámadásai és egy fürdőruha között. Az alapvető kérdés az, hogy az emberek elhiszik-e hogy van kapcsolat a kettő között. Számomra egyértelmű, hogy nincs” – vélekedett Najat Vallaud-Belkacem.

A bevándorlásellenes Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen is megszólalt az ügyben. Szerinte Franciaország nem engedheti, hogy a nőknek el kelljen takarniuk a testüket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »