Már az ötéves gyerekek is dolgoznak

Drasztikusan megnőtt a gyerekmunkások száma a Szíriával szomszédos országokba menekült szíriaiak körében, sőt gyakran a gyerekek számítanak az első számú kenyérkeresőnek.

Albert Recknagel, a terre des hommes segélyszervezet munkatársa azt mondta, ezek a gyerekek óriási építkezéseken vagy ültetvényeken dolgoznak, sokan közülük kénytelenek koldulni vagy gyerekkatonaként szolgálni.

“Saját és családjuk túléléséért robotolnak, miközben egészségüket és jövőjüket rombolják porig”- panaszolta Recknagel.

A segélyszervezet munkatársai Jordániában, Libanonban, Irakban és Törökországban végeztek kutatásokat, ahol több millió szíriai menekült él.

A terre des hommes felmérése szerint a megkérdezett gyerekek több mint fele legalább hét órát dolgozik naponta, és harmaduk a hét minden napján húzza az igát.

A beszámoló szerint a legfiatalabbak öt vagy hat évesek, gyakran semmilyen védőruhát nem viselnek és “úgy dolgoznak, mint a felnőttek”. Egyáltalán nem járnak iskolába, és semmilyen módon nem kezelik őket a koruknak megfelelően.

A civil szervezet mindazonáltal kifejtette, az év első hónapjaiban az úgynevezett balkáni útvonal mentén, amelyen keresztül a menedékkérők Nyugat- és Észak-Európát igyekeztek elérni a Közel-Kelet felől, semmilyen jelét nem találták annak, hogy Európában is elterjedt volna a szíriai gyermekek dolgoztatása. A beszámoló mindenesetre kitért arra is, ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a menedékkérők nem telepedtek le a balkáni útvonal mentén.

A terre des hommes a vasárnap esedékes gyermekmunka elleni világnap alkalmából adta ki jelentését. A segélyszervezet felszólította az Európai Uniót, a nagyvállalatokat és a szakszervezeteket, hogy hozzanak intézkedéseket a gyermekek védelmére – írta az MTI.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Négy év után sikerült élelmiszersegélyt juttatni egy szétlőtt szíriai városbaMár a francia kommandósok is Szíriában vannakMásnaposok: annyira berúgtak Cipruson, hogy Szíriában kötöttek kiRovatok: KülföldTelepülés: SzíriaCímkék: külföld, Szíria, szíriai helyzet, embertelen körülmények, kábítószer-kereskedelemForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »