Már az Instagramról is tudjuk, hogy a pia nem boldogít

Már az Instagramról is tudjuk, hogy a pia nem boldogít

Louise Delage egy 25 éves francia lány, szeret utazni, vásárolgatni, strandolni, bírja a macskákat, élvezi az életet, s mindezt megörökíti a képmegosztások Mekkájának számító Instagramon. Ebben semmi különös nincs, milliók tesznek hasonlóan, hiszen a Facebook-tulajdonban lévő okostelefon-alkalmazás épp erre ad lehetőséget: egy perc alatt „celeb” lehet bárki, s akár egyedi kreatív tartalom nélkül is sütkérezhet a lájkok véget nem érő tengerében.

  Instagram  

Igen ám, de Louise profilja kamu. A lány csak egy kitalált karakter, egy függőségekkel foglalkozó francia szervezet, az Addict Aide és a BETC Paris reklámügynökség agyszüleménye, egyúttal egy komoly problémára, az alkoholfüggőségre próbálja meg ráirányítani a figyelmet. Louise fotóin ugyanis – amelyeken a lány egyébként sohasem mosolyog, az életet mintha rezignáltan venné tudomásul – egy állandó szereplő van, a pia, amely így vagy úgy, de minden képkompozíción utat tör magának. A kampány ötletgazdáinak célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra: sokan küzdenek különféle függőségekkel, akár a közvetlen környezetünkben. Szóval járjunk nyitott szemmel, s ha ezt felismerjük, segítsünk a bajbajutottnak.

A nemzetközi sajtó által agyondicsért ötlet valóban érdekes, tényleg jó, hogy felhívja a figyelmet egy problémakörre, ugyanakkor számos kérdést felvet. Egyrészt az augusztus elsején indított profil szeptember 22-i leleplezéséig mintegy 65 ezer követője lett a francia fiatalnak, a fotóit ezrek lájkolták, 160 ezren néztek rá az Instagramjára, s egyes kommentek szerint százak sóhajtottak fel, milyen izgalmas életet él, miközben senkinek nem tűnt fel semmi. S itt van a kutya elásva. Senki nem gyanakszik, senki nem néz a dolgok mögé, a „képzabálók” a fotódömpingben ezredmásodperces figyelmük alatt legfeljebb nyomnak egy kommentet a lájk mellé, és pörgetik tovább az ujjukkal a telót, egyfolytában vizuális kontextus után robogva.

  Instagram  

Már szűk tíz éve jelezték, hogy komoly függőséget okoznak bizonyos internetes műveletek (e-mail, közösségi oldal és így tovább), az Instagram pedig talán mindezek hatványa. Egyúttal a digitális anafalbétizmus egyik zászlóshajója. Semmi másról nincs már ugyanis szó, csak a képi tartalom nagyüzemi fogyasztásáról, olvasni, gondolkodni nem kell. És az a legfélelmetesebb az egészben, hogy ez a kreatív agyi működést kizáró attitűd. Ahol csak a lájk számít, aminek elmaradása miatt képesek akár öngyilkosságot elkövetni azok a tinik, sőt egészen fiatal kisgyerekek, akik rákattantak a kábítószernél is édesebb mézesmadzagra. (Ez a mentalitás egyébként majd minden közösségi oldal sajátja.)

Ha ezt nézzük, ez az akció mindenképp pozitív példa, ahogy az Instagram sem ördögtől való, csak okosan kell a tartalmát fogyasztani. Arról nem beszélve, hogy a képmegosztó több terület, például a divat és egyéb alkalmazott művészetek terén fejlesztette a kreativitást és forradalmasította azok oktatását.

Az immár több mint félmilliárd felhasználó s a rohamos népszerűség lehetőséget ad arra, hogy ügyes stratégiával valóban értelmes tartalmak, kampányok is megjelenjenek az Instán. Mondjuk kíváncsiak lennénk egy olvasást népszerűsítő akcióra is. Megérné.

  Instagram  

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »