Már az Egyesült Államoknak is kínos, ahogy a szaúdi hűbérállama Jemenben mészárol

Az Egyesült Államok kész korrigálni a szaúdi vezetésű koalíciónak nyújtott támogatását – jelentette be szombaton a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azután, hogy Jemenben 140-en meghaltak, amikor egyes feltételezések szerint a szaúdi vezetésű koalíció légicsapása egy gyászszertartást ért.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államokat nagyon aggasztják a légicsapásról szóló hírek. A támadás, amennyiben beigazolódnak az arról szóló jelentések, újabb bizonyítéka lehet a békés polgárok életét követelő támadásoknak. Mint mondta, az Egyesült Államok segít Szaúd-Arábiának megvédeni területi egységét, Washington azonban mérhetetlen nyugtalansággal szemléli a jemeni konfliktus eseményeit. A most és korábban történt incidensek fényében Washington kezdeményezte a koalíciónak nyújtott támogatás áttekintését, továbbá, hogy azonnali hatállyal és tartósan vessenek véget a jemeni konfliktusnak.

Az ENSZ szerint a támadásban 140 ember meghalt és 525 megsebesült.

A gyászszertartást értesülések szerint Dzsalál ar-Ruvaishánnak, a húszi lázadók ellenkormánya belügyminiszterének apja, Sejk Ali ar-Ruvaishán emlékére tartották. Két bomba egy csarnok környékét érte, mire a gyászolók egy része kimenekült az épületből. Egy harmadik bomba az épületet találta el, ahol több százan voltak.

Szaúd-Arábia cáfolta a szombati bombázást, azonban közölte, hogy kész együttműködni az Egyesült Államokkal egy azonnali vizsgálat lefolytatása érdekében, és hasznosítani “az amerikai fél szakértelmét”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »