Már az arcfelismerő technológia is rasszista, ezért újabb amerikai városban tiltották be

Már az arcfelismerő technológia is rasszista, ezért újabb amerikai városban tiltották be

Oakland betiltotta az arcfelismerő technológia használatát a város közterületein, mert az gyakran pontatlan, ezért könnyen vezethet visszaélésekhez, és adatvédelmi aggályokat is felvet – írja a Motherboard.

"Az arcfelismerő technológia azzal a kockázattal jár, hogy csökkenti az oaklandi lakosok biztonságát, mert az egyének téves azonosítása a hatósági erővel való visszaéléshez, indokolatlan bebörtönzésekhez és a kisebbségek üldöztetéséhez vezethet" – írta a tiltást javasló levelében Rebecca Kaplan, a városi tanács elnöke. Az oaklandi rendőrség jelenleg nem használ arcfelismerést, de a város rendőrfőnöke korábban ellenezte a technológia teljes tiltását.

Hírdetés

Az arcfelismeréssel kapcsolatos egyik kritika, hogy nem elég pontos, és különösen a nők és a kisebbségek esetében lehet magas a hibaszázaléka, így "diszkriminációhoz vezethet". A másik fő kifogás a magánszféra megsértése, és ebben a kritikusok általában a Kínában már javában épülő digitális megfigyelő állam intő példájára mutogatnak. A harmadik problémát az adatvédelmi aggályok jelentik, és erre is jó példa Kína, amely több millió megfigyelt ujgur kisebbséghez tartozó személy adatait felejtette őrizetlenül a neten. Ehhez hasonló botrány júniusban az Egyesült Államokban is történt, amikor 100 ezer emberről az amerikai reptereken és határátkelőkön készült hatósági felvételek kerültek hekkerekhez.

Oakland már a harmadik amerikai város, ahol tiltás született az arcfelismerés kapcsán. Az első a szintén kaliforniai San Francisco volt, a második pedig a massachusettsi Sommerville.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »