Már aláírható a magyarokat hátrányosan érintő földkárpótlási eljárások elleni petíció

Már aláírható a magyarokat hátrányosan érintő földkárpótlási eljárások elleni petíció

A Kisebbségi Jogvédő Intézet 2019 januárjában petíciót nyújtott be az Európai Parlament Petíciós Bizottságának, melyet a testület befogadott, és mostanra támogathatóvá vált. 

Az Intézet szerkesztőségünkhöz eljuttatott felhívásában azt írja,

„a petíció a magyar kisebbséget hátrányosan érintő huszadik századi szlovákiai földkárpótlással és a romániai visszaállamosítással foglalkozik. Arra igyekszünk ráirányítani az Uniós intézmények és döntéshozók figyelmét, hogy e kérdések nemcsak hogy máig megoldatlanok, de a velük kapcsolatos állami intézkedések és jogszabályok ellentétesek az Európai Unió jogrendjével”

Az intézet honlapján bővebb információt nyújt a petícióval kapcsolatban. Leszögezik, hogy az

Európai Bizottság többször minden kétséget kizáróan elismerte, hogy a 2003. évi 503-as számú szlovák kárpótlási törvény az Alapító Szerződések, azaz az Európai Unió jogának időbeli hatálya alá tartozik, illetve azt, hogy annak a lakóhelyre és állampolgárságra vonatkozó diszkriminatív rendelkezései (Tt. 503/2003 sz. I. cikkely 2. § (1) bek.) sértik az uniós jogot.

 

Hírdetés

Hozzátették, hogy az Európai Bizottság 2018-ban adott válaszaiban azonban lényegében azzal hárította el a kötelezettségszegési eljárás megindítását, hogy az érintettek egyéni perekben a szlovák bíróságok előtt érvényesíthetik az uniós jogrendből eredő jogosultságaikat. A Bizottság továbbá hozzátette, hogy az érintett uniós polgárok jogsérelme nincs jelentős hatással az egységes belső piac működésére – többek között – ezért sem kíván hivatalból eljárni és az Európai Unió Bírósága elé vinni az ügyet.

Az Európai Bizottság 2018-ban a KJI által készített észrevételekre a határidőket be nem tartva máig nem adott végleges választ, még az Európai Ombudsman két erre vonatkozó döntése ellenére sem. A KJI úgy véli, hogy az uniós intézményeknek abban az esetben is megoldást kell találniuk a súlyos, elismert jogsértések orvoslására, ha azok nem gazdasági szereplőket, hanem olyan uniós polgárokat érintenek, akik őshonos kisebbséghez tartoznak. A petíció támogatása erősítené a KJI-t a fenti célok elérésében.

Bővebb tájékoztatást itt kaphat.

A Petíciós Portált ide kattintva érheti el.

Az internetes aláírási folyamatot megkönnyítő útmutató ide kattintva tölthető le.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »